Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Соборна мати Україна – одна на всіх як оберіг»

 

«Соборна мати Україна – одна на всіх як оберіг»

(З досвіду роботи Києво-Святошинської ЦРБ для дорослих)

Боротьба за українську соборну Державу – найбільш яскрава сторінка визвольної боротьби українського народу в ХХ столітті. На цій героїчній боротьбі виховані і виховуватимуться нові покоління тих, кому жити далі, розбудовувати нашу країну, за волю й незалежність якої гинули десятки тисяч кращих українців.

Сьогодні ми відзначаємо одне з найважливіших свят України – День Соборності. Сторіччя Соборності стало приводом нагадати про єдність і неподільність наших земель.

З цієї нагоди в Києво-Святошинській бібліотеці для дорослих відбулася історична година «Соборна мати Україна – одна на всіх як оберіг». З вступним словом виступила працівник бібліотеки Івасенко Н.М

Учасниками історичної години були читачі-учні 9-х класів ЗОШ №3 та ЗОШ № 4 міста, читачі бібліотеки.

Після демонстрації документального фільму «Злука. День Соборності України» ( з циклу «Перемоги України») про ті історичні дні на заході виступив фахівець з питань історії, вчитель Іван Галета, який після змістовної цікавої розповіді, відповів на численні запитання присутніх. На заході звучала поезія О. Олеся, Л. Костенко, О. Лупія.

Зараз, оцінюючи події минулих часів загалом і Акт Злуки українських земель зокрема, дослідники схиляються до думки, що, незважаючи на те, що цей акт мав певною мірою формальний характер, усе ж таки відіграв надзвичайно важливу роль, на кілька подальших десятиліть визначив розвиток і формування політичних сил в Україні. Він також вплинув на національне усвідомлення українців, виконав об’єднавчу в духовному плані місію.