Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Квіти, які стали долею»

 Засідання літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина», 

присвячене 135-річчю від дня народження Ганни Собачко-Шостак,

«Квіти, які стали долею»

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

 

Все життя вона малювала квіти і тільки квіти. Вона створила їх тисячі і жодна з них не повторилася.  За своє життя вона створила багато високохудожніх творів, які ще на початку минулого століття експонувались в Парижі, Берліні, Нью Йорку. Її творчістю захоплювались видатні художники і мистецтвознавці. 

«Твори цієї народної художниці – золота сторінка в історії українського мистецтва» – так сказав про них український письменник і шанувальник народного мистецтва М. Стельмах. Мова йде про видатну художницю, майстра народної творчості Ганну Федосіївну Собачко-Шостак. Вона народилась 15 грудня 1883 року в с. Веселинівці (тепер Баришівський район Київської області). 

12 грудня 2018 року в читальній залі Баришівської районної бібліотеки для дорослих відбулось грудневе засідання літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина», присвячене 135-річчю від дня народження нашої знаменитої землячки, в рамках якого пройшов літературно-художній вернісаж «Покликана творити красу». Зібралися шанувальники творчості мисткині. Люди прийшли висловити захоплення творами Ганни Собачко-Шостак і вклонитися її таланту.

Відкриваючи захід, директор Баришівської РЦБС Пацаловська Г. В.  наголосила, що серед талановитих людей Баришівщини Ганна Собачко-Шостак посідає одне з найпочесніших місць.

Про життєвий і творчий шлях Ганни Федосіївни детально розповіла провідний бібліограф РЦБС Скидан Н. І. Читачі дізнались багато цікавих фактів про видатну художницю, про добрих і щедрих людей, які зіграли в її житті вирішальну роль. Це Анастасія Семиградова, Євгенія Прибильська, Григорій Мєстєчкін.   

Бібліотекар бібліотеки с. Веселинівка Л. Я. Чирва доповнила розповідь про свою знамениту землячку та розповіла про музейну кімнату, яка  створена при сільському Будинку культури у 2010 році, в ній є куточок, присвячений Ганні Собачко. Тут регулярно проводяться екскурсії для дітей, молоді і для всіх, хто цікавиться мистецтвом народної художниці.

З цікавістю присутні прослухали виступ Г. В. Сташук. Вона була пристутньою і приймала безпосередню участь у святкуванні 100-річчя від дня народження Ганни Собачко, яке відбувалось тоді у Веселинівці. Серед гостей були журналісти, науковці, мистецтвознавці. Серед них був журналіст із Лондона, який спеціально приїхав у Веселинівку, щоб познайомитись із творчістю Ганни Собачко.

На закінчення учасники засідання переглянули книжково-ілюстративну виставку «Квіти, які стали долею». Назва виставки говорть сама за себе, адже квіти у творах Ганни Собачко-Шостак не безіменні – це квіти добра і мрії. Вони і сьогодні викликають естетичну насолоду, вони такі ж прекрасні як і саме життя.

Дунайчик Н. Б.,

завідувач  відділом комплектування і обробки літератури 

Баришівської РЦБС Київської області