Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Захід, присвячений Всесвітньому дню боротьби зі СнІдом

 "SOS: наркотик-жало добровільної смерті" - Шок-урок

(З досвіду роботи загальноміського бібліотечно-інформаційного центру м.Славутич Київської області)

 Захід, присвяченій   Всесвітньому дню боротьби зі СнІдом-самій злободенній темі сьогодення, викликав бурхливу реакцію читачів.

 Учасники заходу ознайомилися з історією появи наркотиків (найголовніша причина поширення СНІДу). Ніхто не знав, що конопля, в період з 17 по 19 століття, використовувалася в якості валюти перших колонізаторів Америки. Англійський флот того часу  потребував волокна цієї рослини для виробництва канатів і вітрил.

   Героїн в 19 столітті продавався в аптеках як ліки від кашлю, і нікого не цікавило тоді, що він викликає сильне звикання, оскільки туберкульоз і пневмонія були головними джерелами передчасної смертності в містах.

   Чому ж люди починають вживати наркотики, що є причиною звикання до них?

   На ці питання школярі спробували знайти відповідь в ході бесіди, і їм це вдалося. Самотність і відчуття непотрібності штовхає людину до появи цієї згубної звички, а далі-залежності.

   Починаючи відчувати неземне блаженство після першого прийому наркотиків, люди думають, що таким чином можливо легко уникнути проблем і постійно перебувати в стані ейфорії. Але, це тимчасовий відхід від небажаних переживань. Наркотики "заморожують" нервову систему. Вони загальмовують розумові процеси і реакції і тимчасово позбавляють від   смутку, нудьги. страху і болю. Але все це-тимчасово.

   Найкращі ліки - увага рідних, близьких, суспільства. Цікавий досвід було запроваджено в Португалії, яка раніше була однією з найгірших європейських країн в плані споживання наркотиків. Після тотальної декриміналізації рівень наркоманії суттєво знизився.

   Ця тема стосується всіх нас, оскільки змушує думати по-іншому про самих себе і оточуючих нас людей.

   Нам потрібне спілкування і любов, і тоді  не знадобиться шукати їм альтернативу.

  Тому дуже важливо жити в суспільстві і для суспільства, бути прив'язаним до близьких, адже це і є справжнє щастя, яке не потребує пошуку заміни.

  Під час розгляду зазначеної теми читачі отримали цінну інформацію, і,  сподіваємось, що у них ніколи не з'явиться бажання спробувати "білу смерть", яка врешті-решт руйнує життя, і приводить людину в коло ризику ураження СНІДОМ до летального наслідку.

Кропта О.В

керівник сектору клубної роботи ЗБІЦу 

м.Славутич Київської області