Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Лялька-мотанка

 

«Лялька-мотанка - давній родовий оберіг українців»

(З досвіду роботи Єрковецької сільської бібліотеки Дівичківської ОТГ Київської області)

 

Перші ляльки-мотанки з’явилися ще 5000 років тому і поширеними були практично в кожній країні.

Назва походить від її способу виготовлення, тобто «мотати» . Цікаво, що для створення такої ляльки не можна було використовувати ножиці, голки, інші колючо-ріжучі предмети. Тканину рвали руками на маленькі клаптики, а потім змотували нитками.

Українська мотанка – це ошатно вдягнена та оригінально прикрашена лялька. Здавна у кожній родині вона виконувала роль оберега, була символом жіночності та мудрості.

У  Єрковецькій сільській бібліотеці Дівичківської ОТГ Переяслав-Хмельницького району Київської області, у кімнаті, яка слугує «світлицею», організовано виставку ляльок–мотанок, які створила активна читачка бібліотеки, жителька села, Рижова Аліна (25 років). Молода майстриня творчо підійшла до створення української іграшки, адже в цій справі важлива кожна дрібниця. Аліна передала лялькам свій настрій, думки, тепло людських рук та енергію. Здавна вважали, що мотанка повинна приносити лише добро, тому що вона уособлює мудрість віків, є національним надбанням, з історією якого повинен бути знайомий кожен українець.

Тож запрошуємо вас відвідати сільську бібліотеку та насолодитися переглядом виставки ляльок-мотанок.

 

Ольга Шульга

завідуюча Єрковецькою 

сільською бібліотекою 

Дівичківської ОТГ

Київської області