Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Свято «В Україні проживаєш, а чи мову ЇЇ знаєш?» за участі читачів-учнів початкових класів Капустинського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів –ДНЗ (ясла-садок)» Яготинського району Київської області.

 

В Україні проживаєш, а чи мову її знаєш?

(З досвіду роботи Яготинської РЦБС Київської області)

 

Як нема без зірок небозводу,

Як блакиті без сонця нема,

Так і мови нема без народу

І народу без мови нема.

Володимир Забаштанський.

Такими словами 9 листопада в День української писемності і мови розпочалося свято «В Україні проживаєш, а чи мову ЇЇ знаєш?» за участі читачів-учнів початкових класів Капустинського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів –ДНЗ (ясла-садок)» Яготинського району Київської області.

На початку свята бібліотекар Капустинської сільської бібліотеки Асауленко Г.М. розповіла про цікаві  дослідження джерел української писемності, зокрема про діяльність Преподобного Нестора-літописця, внесок якого в розвиток історичної науки воістину безцінний, про Всеукраїнський диктант національної єдності, про Міжнародний конкурс знавців української мови, який започаткував меценат Петро Яцик. Галина Миколаївна  познайомила також присутніх з викладкою літератури «Дивосвіт рідної мови»

А далі слово взяли читачі-учні. Веселі, урочисті, у вишиванках і віночках, вони інсценізували казку «Кожна буква головна». Виразно, переконливо, наполегливо кожен доводив, що «його» літера – найпотрібніша, найголовніша.

Завідуюча сектором краєзнавчого музею с. Капустинці Кулінська А.П. розповіла про історію літописання, про братів Кирила і Мефодія- слов’янських просвітителів, творців слов’янської абетки.

У цікавій формі на святі проходили мовні конкурси, ігри із рубрики «Цікаве мовознавство», які провела сільський бібліотекар. Діти вставляли пропущені літери в словах, називали частини мови, виправляли мовленнєві і граматичні помилки в реченнях, пояснювали значення фразеологізмів. Активно ділилися своїми знаннями про рідну мову, охоче називали прислів’я, демонстрували своє вміння писати найрідніші слова, згадували «чарівні» слова звертання, привітання, вибачення, подяки. Маленькі українці виявили свій розум і дотепність, кмітливість і креативність, а головне – любов до своєї рідної мови. Вони переконані, що немає жодного українця, який би не був зачарований мелодійністю, душевністю української мови.

Найактивнішими, справжніми знавцями рідної мови присутні визнали ученицю 1 класу Новак Марію, ученицю 2 класу Коваленко Поліну, 3 класу – Пронько Анастасію, учня 4 класу Буряка Олександра. Вони, показавши гарні знання, отримали заохочувальні призи.

День української писемності і мови об’єднує дітей, батьків, вчителів, всіх справжніх українців, це – вияв справжнього патріотизму, любові до рідної мови та своєї Батьківщини.

Г. Асауленко,бібліотекар Капустинської сільської

бібліотеки-філії Яготинської

РЦБС Київської області