Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області

 

Тиждень української мови в Баришівській районній бібліотеці для дітей

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

«Найбільше і найдорожче добро кожного народу — це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, роздуми, досвід, почування».

Панас Мирний 

9 листопада українська громада відзначає велике духовне свято — День української писемності і мови, що яскраво засвідчує багатолітній тернистий шлях розвитку рідного слова і його безсмертних творців. 

Тиждень української мови в Баришівській районній бібліотеці для дітей розпочався відкриттям книжково-ілюстративної виставки «Українська мова – мова єднання».

6 листопада працівники Баришівської районної бібліотеки для дітей, спільно з М.М.Милашич, бібліотекарем Баришівського НВК, провели, інтелектуальну гру-конкурс «Бринить співає наша мова, чарує, тішить і п’янить». Цього разу бібліотечні працівники завітали в школу до учнів  9-А класу Баришівського НВК (класний керівник О.М.Лисюк).

Учасники поділились на 2 команди: «Калина» - Шостак Валентина (капітан), Петриченко Євген, Питель Настя, Крамаренко Єгор і Дєопік Олександрата «Берегиня» - Кухарєва Єлізавета (капітан), Кононець Ауріка, Кукушкін Богдан, Корніцький Тарас і Гаврилюк Дмитро.

Гравці показали свою кмітливість, ерудицію та високій рівень знань з української мови. Перемогу здобула команда «Калина». Книжкова презентація, «Що за диво наша мова», розкрила нові факти про витоки нашої мови, її місце серед інших слов'янських мов, походження і розвиток.

7 листопада до Баришівської районної бібліотеки для дітей завітали читачі-учні 6-В класу (класний керівник В.В,Фокіна)Баришівської ЗОШ ім. М.Зерова разом з вчителем української мови і літератури Л.В.Євдокименко на ерудит-конкурс під назвою «Подорож океаном рідної мови», який відбувся на відкритому засіданні бібліотечного інтелектуального клубу «ІнтеК»

Розпочали засідання поетичними рядками про рідну мову - Гранько Аня, Бондаренко Кароліна, Козоріз Аня, Пантелусь Олександра, Ковтун Катя, Черненко Аня.

По океану рідної мови  подорожували два кораблі: «Чорна перлина» - капітан - Гранько Аня, Бондаренко Кароліна, Козоріз Аня, Пантелусь Олександра, Ковтун Катя та «Летючий голландець» - капітан – Івченко Єсенія, Сачок Владислав, Яременко Анастасія, Шухлін Дарія, Черненко Аня.

Ведуча заходу О.І.Биба, завідуюча бібліотекою, запропонувала командам зробити зупинки на таких островах: «Мовне асорті», «Фразеологізми», «Скажи без затримки», «Словникар», «І чужого навчайтесь і свого не цурайтесь», «Редактор»,«Склади прислів’я». Першим до фінішу прийшов корабель «Летючий голландець» і здобув перемогу.

8 листопада до Баришівської районної бібліотеки для дітей на літературну годину «Ти співуча, ніжна і близька» завітали читачі-учні 3-Б класу Баришівської ЗОШ  ім. М.Зерова з вчителем О.П.Остапко

Діти переглянули відеоролик про Преподобного Нестора Літописця і дізналися про його неоціненний вклад в історію української мови. 

Ніжно і мелодійно звучали поетичні рядки про українську мову з вуст дітей, а ще вони активно брали участь у вікторині «Продовж прислів’я» та мовній вікторині. 

На закінчення присутні прослухали Гімн українській мові, яки написала Лариса Петрів, та переглянули викладку літератури «Рідна мова чиста, як роса».

Закінчився  Тиждень української мови написанням Всеукраїнського диктанту національної єдності.

Ю.Гранько

провідний бібліотекар 

районної бібліотеки для дітей

Баришівської РЦБС Київської області