Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

День краєзнавства

 

День краєзнавства «Рідний край – моя гордість»

(З досвіду роботи Баришівської РЦБС Київської області)

24 жовтня день краєзнавства «Рідний край – моя гордість» проведено  в Баришівській районній бібліотеці для дорослих Баришівської РЦБС. Розпочався він презентацією книжкової виставки  «Рідний край, всі до тебе ведуть  дороги», де були представлені книги про видатних людей Баришівського краю. Провідний бібліограф Скидан Н.І. познайомила читачів з  бібліографічними посібниками, які випускає центральна районна бібліотека, зокрема,  серією  біобібліографічних довідок «Видатні люди нашого краю»,  щорічних бібліографічних посібників «Що читати про Баришівщину», бібліографічних посібників «Краєзнавці-дослідники Баришівського району» та «Річки Баришівського району»

Завідуюча відділом обслуговування Баришівської районної бібліотеки для дорослих Шапоренко Г.О. в читальній залі провела поетичні читання «Письменники рідного краю дарують нам творів розмай». Прозвучали вірші Ф.О.Тишка, О.Ю. Шарварка, А.Ф.Вітюка, Н.Г.Красножон, В.П.Цілого, Б.Й.Сушака, І.С. Коломійця та інших.

Завершився День краєзнавства засіданням членів літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина» (в його проведенні взяли участь Баришівський селищний голова О.П.Вареніченко, заступник голови правління Київської обласної громадської організації «Поліське земляцтво» В.І.Безверхий, шанувальники старовини А.Ф.Вітюк, Л.В.Євдокименко, О.М.Євдокименко, В.С.Михайленко, настоятель Лукашівського храму архістратига Михаїла Павло Лисенко, правнук засновника і першого власника місцевого шкірзаводу М.М.Артюх...), в ході якого В.М.Осипенко презентував працю «Історія   Баришівки в історичних  документах, дослідженнях істориків та краєзнавців, розповідях очевидців та  в  пам’яті  старожилів». Краєзнавець представив увазі присутніх доробок свого життя – працю, присвячену історії містечка, починаючи з глибини віків (спогад про населений пункт датований 1125 роком у виданні А.В.Стороженка «Очерки Переяславской старины», що припадає на завершення князювання Володимира Мономаха. Одночасно А.Ф.Вітюк озвучив інформацію про зроблене раніше посилання щодо згадки форту «Забариш» в Іпатіївському літописі, що наразі зберігається в Києво-Печерській лаврі).

Що довелося пережити жителям сотенного містечка Переяславського полку? На це запитання учасники заходу також отримали обґрунтовану відповідь. І не лише на нього, адже минали дні, віки й епохи, накладаючи власний відбиток на ту чи іншу подію, осторонь яких не перебували і жителі тогочасної Баришівки, створеної розумом, працею і натхненням багатьох поколінь. Що й підтвердив своєрідний погляд крізь призму віків.

Заслухавши краєзнавця, учасники заходу дійшли висновку, що зібрані матеріали варто об’єднати в окреме видання (згідно зі словами Павла Лисенка «Монографія В.М.Осипенка»). Всебічну підтримку у втілення цієї справи в життя пообіцяли В.І.Безверхий, Г.В.Сташук, подружжя Лідія Василівна та Олександра Миколайовича Євдокименки.

Директор Баришівської районної ЦБС

Г.Пацаловська