Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До козацьких берегів разом з письменником Олександром Зубченко

 До козацьких берегів разом з письменником  Олександром Зубченко 

(З досвіду роботи Бородянської РЦБС Київської області)

 

З нагоди відзначення Всеукраїнського Дня бібліотек Бородянська районна дитяча бібліотека запросила читачів-учнів 5-6-х класів Бородянських спеціалізованих загальноосвітніх шкіл І-ІІІст. №1 і №2 на зустріч з письменником Олександром Зубченком.  

Представила гостя й розповіла про його життєвий і творчий шлях завідуюча районною дитячою бібліотекою Наталія Гарбуз. А далі письменник розповів про своє дитинство, про захоплення історією, про любов до книг і читання, про те, що мріяв про такий історичний роман, який би заманив юних читачів до історичних козацьких берегів. А так, як такого твору не було, то вирішив сам взятися за цю справу. І в 2011 році, подавши роман «Перемагаючи долю» на літературний конкурс «Коронація слова», отримав першу премію та став номінантом у категорії «Дитяча книга року BBC». Але, лише у 2014 році «Видавництвом Старого Лева» була надрукована перша частина цього історично-пригодницького роману-трилогії  «Перемагаючи долю», яка була перевидана у 2017 році під назвою «Перемагаючи долю. Під чужим небом». Цього ж року вийшла друга книга «Перемагаючи долю. Козацьке щастя» і у 2018 році – заключна частина трилогії «Перемагаючи долю» - роман «Повій, вітре».

 Основний час на зустрічі був присвячений знайомству з героями і подіями роману-трилогії. Автор зазначив: «На відміну від книжок, присвячених визначним гетьманам, у моєму романі головні герої, це прості хлопці – брати Іван та Юрко. Як би не випробовувала жорстока доля їх на міцність, які б пригоди не довелося їм пережити, брати долають усі перешкоди, поки не зустрічаються по різні боки ворожих таборів, щоб разом піти дорогою визвольної боротьби, примножуючи козацьку славу та надихаючи інших героїчною вдачею». Олександр Зубченко зауважив, що у своїх книгах намагався показати, що за сухими історичними фактами ховаються дуже драматичні, знакові і цікаві події.  Письменнику вдалося неабияк зацікавити юних читачів, про що свідчили численні запитання. На завершення зустрічі письменник розповів про інші свої твори й поділився планами на майбутнє.

Наостанок завідуюча районною дитячою бібліотекою Наталія Гарбуз  висловила сподівання, що, подаровані автором всім бібліотекам району книги, безумовно позитивно вплинуть на читачів-дітей, які прочитають їх. Адже сьогодні, як ніколи, важливо виховувати у підростаючого покоління такі почуття, як вірність обов’язку, вірність товаришам-побратимам, любов до своєї країни, рідного краю та свого народу, що й робить блискуче письменник Олександр Зубченко,  автор творів для дітей. 

 Валентина Вашуленко

директор Бородянської РЦБС

Київської області