Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Бібліотеки - для людей

Бібліотеки - для людей

З досвіду роботи КЗ БРР «Броварська районна централізована бібліотечна система»

 

«…Бібліотеки – це свобода.

Свобода читати, свобода думок, свобода спілкування»

Ніл Гейман

 

Бібліотечна мережа Броварського району Київської області пройшла складний шлях становлення: від книгозбірень при хатах-читальнях до сучасних бібліотек, які стали потужними центрами культурно-просвітнього життя на селі. 

Зміни, що відбулися в нашій країні наприкінці ХХ ст., вплинули й на діяльність бібліотек Броварщини. Більшість сільських книгозбірень із пасивних спостерігачів стали перетворюватися на дієві структури, які впроваджують у роботу інноваційні форми обслуговування користувачів та методи активної роботи з громадою поруч із вдосконаленням традиційних. Зокрема, бібліотечні фахівці створюють різноманітні гуртки, запрошують письменників, цікавих особистостей, спеціалістів з різних галузей знань на зустріч з читачами, з місцевою громадою.

Стрімке поширення всесвітньої мережі INTERNET, характерне для ХХІ ст., призвело до переосмислення місця й ролі бібліотек, діяльність яких отримала модерний формат. Броварська Центральна районна книгозбірня стає потужним центром інформаційної культури. Сучасні інтернет-технології надали новітні можливості для виконання культурних та інформаційних функцій. Через бібліотечний сайт та власну сторінку у соціальній мережі Facebook розпочато нове подання інформації про чергові надходження літератури, проведені масові заходи, актуальні події, посилання на цікаві ресурси тощо. На каналах YouTube регулярно розміщуються відео проведених заходів, буктрейлери, огляди книжкових новинок. Варті особливої уваги відеоматеріали соціального марафону, ініційованого Національним музеєм історії України, «Історія в колядках», концерт до Дня захисту дітей «Дітям світу – сонце й мир», літературний краєзнавчий флешмоб, організований КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» присвячений утворенню Київської області, «Бібліотека єднає покоління» та ін.

Водночас, інформаційне наповнення власного сайту слугує як PR- і рекламний майданчик, віртуальний канал просування електронних послуг, платформа для апробації нових ідей та можливостей, чинник налагодження зовнішніх зв’язків, залучення партнерів і спонсорів. Зокрема, у квітні цього року відбулася зустріч бібліотечного активу з радником Посольства Киргизької Республіки в Україні Меерімбеком Апишовим та першим секретарем Посольства Киргизької Республіки Азаматом Кабаєвим.

Під час зустрічі були обговорені питання стану та перспективи українсько-киргизьких відносин у сфері культури, організації спільних заходів у рамках святкування 90-річчя письменника-прозаїка, видатного політичного і культурного діяча Чингіза Айтматова, а також створення Міжнародного культурного центру ім. Чингіза Айтматова на базі Центральної районної бібліотеки КЗ БРР «Броварська РЦБС».

Цьогоріч у Броварській центральній районній бібліотеці було започатковано та проведено перший щорічний літературний конкурс «Письменницька ватра початківців Броварщини», учасниками та переможцями якого стали поети-школярі міста та району. Конкурс і надалі проводитиметься з метою підтримки літературно обдарованих юних користувачів бібліотеки, а також сприяння розвитку їхніх творчих здібностей та духовних потреб.

Протягом року в усіх бібліотеках Броварського району відбуваються творчі зустрічі з непересічними особистостями, відомими людьми, краєзнавцями, письменниками, поетами, героями-земляками АТО: Галиною Тарасюк – українською поетесою і прозаїком, Любов’ю Кімбел – Літківською художницею з Туманного Альбіону, Володимиром Гузієм – місцевим краєзнавцем-дослідником, автором книг «Золота очеретина» та «Про золоту очеретину», Марією Овдієнко – старшим науковим співробітником Броварського краєзнавчого музею, авторкою історико-документального видання «Фрески голоду», Броніславом Адамовичем – ветераном Другої світової війни, поетом, прозаїком, героєм документального проекту телеканалу «Інтер» «Люди Перемоги», Володимиром Стрекалем – українським поетом та публіцистом, Володимиром Малієм – Семиполківським художником-аматором та ін.

Розпочатий торік щорічний цикл Чорноволівських читань «Україна починається з тебе» (до дня народження українського політика і публіциста, Героя України В’ячеслава Чорновола) має яскраве продовження в цьому році: низка цікавих знайомств та бесід з однодумцями, тематичні відео-лекторії, літературні дебати, інформини проходять в усіх книгозбірнях нашого району.

Величезною історичною фотопанорамою «Броварщино моя, ти пісня журавлина…» було презентовано минуле та сучасне життя Броварського району у смт Калинівка під час чергового дня народження району Центральною районною бібліотекою. Фотозона складалася з 6 банерів, на яких розміщено більше 80 чорно-білих та кольорових світлин різних періодів становлення Броварщини.

Попри матеріально-технічні проблеми, недостатнє фінансування, бібліотеки КЗ БРР «Броварська РЦБС» прагнуть створити комфортний інтелектуально-культурний простір, що дає змогу й плідно працювати, корисно та цікаво проводити дозвілля. Наші сучасні книгозбірні - це простір для життя. Недаремно девізом бібліотек Броварщини у 2018 році стало гасло: «Бібліотек@ - все тут, всі тут!».

 

Колектив комунального закладу Броварської районної ради «Броварська централізована бібліотечна система» вітає бібліотечних фахівців з Всеукраїнським днем бібліотек. В цей день суспільство віддає данину шани подвижникам бібліотечної справи, людям, які присвятили своє життя служінню народу, книзі, знанням. Сьогодні важко переоцінити роль цих культурно-просвітницьких осередків у збереженні та популяризації знань, накопичених людством, їх внесок у розвиток вітчизняної освіти, збагачення духовного потенціалу суспільства. Задовольняючи наукові і культурні потреби громадян, бібліотеки забезпечують нерозривний зв’язок минулого і сьогодення, сприяють піднесенню інтелектуального рівня народу. 

Бажаємо Вам, шановні працівники бібліотек, а також читачам, усім, хто любить і шанує книгу, доброго здоров’я, щасливих відкриттів непрочитаних сторінок і творчих успіхів для блага Української держави.