Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Я до тебе, мій краю, моя Батьківщина, незрадливу любов крізь життя пронесу»

 «Я до тебе, мій краю, моя Батьківщина, незрадливу любов крізь життя пронесу»

Літературна гостина

(З досвіду роботи Баришівської РЦБС Київської області)

Яка земля чарівна і прекрасна

Цвітуть сади, шумлять поля

А в небі чистім, небі яснім

Вечірня жевріє зоря .

І. Власий

Тече й тече у глибину століть загадкова дорога історії. І кожна її ниточка пов’язана з малою батьківщиною, де народилися і виросли ми. 

20 вересня в Баришівській районній бібліотеці для дітей відбулася літературна гостина «Я до тебе, мій краю, моя Батьківщина, незрадливу любов крізь життя пронесу», присвячена 95-річниці утворення Баришівського району. На неї завітали наші земляки: поетеса з міста Березань А. В. Длугунович, житель с. Коржів І. О. Власий, який  презентував свою першу поетичну збірку "Нехай цвіте моя країна", читачі-учні 9-а класу (кл. керівник О. С. Лисюк) та 9-б класу (кл. керівник Т. Ю. Шевченко) Баришівського НВК гімназія-загальноосвітня школа 1-3 ступенів, читачі-учні 9-в класу (вчитель історії А. М. Михайленко) та 10-Б класу (кл. керівник О. В. Гайдук) Баришівської загальноосвітньої школи 1-3 ступенів ім. М. Зерова, директор Баришівської РЦБС Г. В. Пацаловська. Підготували літературне свято працівники Баришівської районної бібліотеки для дітей та бібліотекар Баришівського НВК гімназія-загальноосвітня школа 1-3 ступенів М. М. Мелашич.

Ведучі гостини завідуюча Баришівською районною бібліотекою для дітей О. І. Биба та провідний бібліотекар Ю. А. Гранько провели короткий екскурс в історію Баришівського району. З натхненням прозвучали поетичні рядки про рідний край А. Длугунович та І. Власого  у виконанні  читачів-учнів 9-а класу Л. Кухарової, В. Шостак, А. Кононець.

В 2018 році побачила світ перша поетична збірка жителя с. Коржів Івана Власого «Нехай цвіте моя країна».  Із багатьох найвищих дарів, які посилає людині Господь, Івану Олексійовичу дісталися слово і пісня. А життя привчило до праці. Спершу Іван Олексійович здобув професію будівельника, потім – водія, працював арматурником-зварювальником на будовах Києва. Школу військового гарту пройшов зв’язківцем у складі обмеженого контингенту військ, що дислокувався в Німеччині по закінченні Другої світової війни. Протягом багатьох років  Іван Олексійович учасник народного аматорського хору «Жайвір» Баришівського районного будинку культури (керівник Г. В. Сташук). Як він зазначив у своєму виступі, видати книгу йому допомогла член Національної Спілки письменників України Г. І. Дудка, вона ж написала передмову до книги «Жайворонкове небо». В книзі вміщені вірші, написані як нещодавно, так і у 1980-1990 роках. Щирі, ліричні вірші, торкаючи болючі питання сьогодення, прозвучали у виконанні автора.

 І як же без пісні?  Іван Олексійович заспівав  «Хліборобську пісню», написану ним у 1995 році і присвячену хліборобам села Коржі.

Яку роль відіграє поезія в житті людини, чи потрібна поезія в повсякденні? З таким запитанням звернулася до  старшокласників поетеса А. Длугунович і отримала  відповідь. Так, поезія безперечно потрібна нам у житі, потрібна як чисте повітря, як сонце, як їжа і вода, як спілкування... Коли на серці важко, коли душу розриває туга або коли мрії від радості, мов шалені коні, летять вперед за далекий обрій – життя стає дивним віршем. Таким особистим, рідним, своїм. І без сумнівів можна  сказати – без поезії не минули дні жодної людини. Поезія передає настрій і почуття самого автора.

І зазвучали під музичний супровід у виконанні Альони Длугунович вірші, торкаючись до потаємних струн душі і серця кожного з присутніх.

Закінчився захід переглядом книжкової виставки краєзнавчої літератури «Своє коріння і плекаймо й бережем» та напутніми словами до молоді Івана Власого:

Молоде покоління,благаю.

Наберіться ви більше терпіння.

Йдіть частіше у поле й до гаю,

Бо природа і пісня – найкращі творіння.

 

Гості подарували свої збірки для читачів Баришівської районної бібліотеки для дітей та Баришівської районної бібліотеки для дорослих. Запрошуємо  в бібліотеки всіх бажаючих познайомитися з поезією земляків. 

Лавріненко Н. І.,

зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської РЦБС Київської області