Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Багатобарвний світ мистецтва»

 Мистецьке свято у сільській бібліотеці

«Багатобарвний світ мистецтва»

(З досвіду роботи Таращанської РЦБС Київської області)

 

З давніх-давен декоративно-прикладне мистецтво увійшло в життя українців, втілюючи в собі ідеал краси і добра, а село споконвіку було носієм народної культури.

Кожен народ, кожна нація, кожне місто чи селище пишається своїми здобутками, своєю історією, природою, традиціями і, звісно ж, талановитими людьми, які збагачують духовні надбання й здобутки рідного краю.

Багата на творчі особистості і великоберезянська земля на Таращанщині. У цьому мали змогу ще раз переконатися учасники урочистої презентації виставки творчих робіт ужиткового мистецтва «Багатобарвний світ мистецтва», що відбулося нещодавно у Великоберезнянській сільській бібліотеці-філії Таращанської РЦБС

Ця мистецька подія зібрала чимало поціновувачів прекрасного – дорослих і юних великоберезян, гостей з Таращі та сусідніх сіл. Організатори – сільський голова В’ячеслав Кучеренко та завідувачка бібліотеки Людмила Вірко – приурочили її  95-річчю утворення Таращанського району та Дню Матері.

У стінах книжкового храму  відкрито виставку дивовижних робіт місцевих мисткинь – Надії Бугай (вишиті картини) та Лариси Камінської (паперова лоза). Відбулася також і презентація 6-ти  каталогів-альбомів із творчим доробком талановитих сільських жінок, які своєю кропіткою й натхненною працею продовжують предковічні українські традиції, передають їх з покоління в покоління – своїм дітям і онукам: Н. П. Бугай, Л. П. КамінськоїМ. Й. Лисенко, О. І. Цимбал, М. У. Рубан, Л. Н. Миколенко. Їх представляла ведуча заходу – завідувачка сільською бібліотекою, розповідаючи про кожну з них та їх захоплення. Ідею  створення каталогів робіт сільських майстринь запропонувала землякам Надія Бугай, аби їх рукотворні шедеври мали свою ідентичність, аби кожна мисткиня залишила свій слід на землі – не лише у виробах, а й у кольорових альбомах.

Незабутнім став виступ талановитої жінки, яка займається і гончарством, і скульптурою, і малювання, і вишивкою, авторки  проекту створення каталогів  –  Надії Іванівни Бугай. Вона презентувала громаді свій каталог під назвою «Час збирати каміння» та повела всіх в унікальний світ мистецтва, розповідаючи про свої вишиті картини, які розпочала створювати 9 років тому і яких нині у її колекції  – 39. Виготовлення вишитих картин – це таінство, що потребує надзвичайної технічної майстерності, обізнаності в символізмі та глибокої віри в свою справу. І цим майстриня, без сумніву, володіє досконало. Кожна із її картин має  душу і свою історію створення. Про це охоче розповідала мисткиня, а відвідувачі захоплювались тим, як вона відтворила у вишивці художні шедеври великих майстрів живопису – І. Шишкіна, К. Бухгольца, В.Бугро, Л. Пастера, В. Тропініна, Г. Клімта, І. Айвазовського та багатьох інших. 

 Представила загалу пані Надія і книгу «Україна: жінка-волонтер, жінка-герой», укладачем якої вона є. До неї увійшли кращі роботи учасників творчого конкурсу, що його організувало Жіноче товариство ім. О. Басараб та О.Теліги та  учасницею якого є і Надія Петрівна.

Про майстра і творця, фантазія рукотворення  якого безмежна Ларису Петрівну Камінську продовжувала розповідати ведуча заходу –  завідувачка книгозбірнею. У каталог майстрині увійшли не лише вишиті роботи – серветки, рушники, сорочки, а й вироби з паперової лози, які можна було побачити на святковій виставці.

Підвели риску, вітаючи і митців, і присутніх, Великоберезнянський сільський голова В. Кучеренко, директор Таращанської ЦБС  О. Ратушна та представник благодійного фонду «Фортеця» у Таращанському районі Г. Хоменко, який відзначив сільських майстринь та завідувачку бібліотеки подяками від фонду, квітами і пам’ятними подарунками.

Святкових нот заходу додали виступи читачів-учнів школи та директора сільського Будинку культури В. Рибалка.

Як все-таки прекрасно, коли людина живе мистецтвом, що дарує силу і натхнення для життя, а ще – барви у сірих буднях. Тож нехай силою міцніють золоті руки і наснагою повняться безцінні серця талановитих наших земляків, нехай дає їм Бог сил і здоров’я – для здійснення нових планів, важливих проектів!

Л. Вірко

завідуюча Великоберезянським сільським філіалом

Таращанського району Київської області