Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Зустріч із вченим-істориком та видавцем

 Зустріч із вченим-істориком та видавцем

(З досвіду роботи Богуславської РЦБС Київської області)

 

Цікава та захоплююча в затишній читальній залі Богуславської районної бібліотеки Київської області відбулася творча зустріч з науковцем, доктором історичних наук Тарасом Васильовичем Чухлібом та видавцем Олегом Васильовичем Філюком. На зустріч прибули бібліотекарі, учасники літературно-поетичного клубу «Розтоки», вчителі історії та громадськість району.

Тарас Васильович Чухліб – український історик, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, директор Науково-дослідного інституту козацтва імені Степана Бандери, дослідник воєнної історії України, Польщі та Туреччини, геополітичного розвитку Східної Європи, громадський діяч, геополітик, культуролог,  краєзнавець, член Українського комітету з вивчення країн Центральної та Південно-Східної Європи.

Тарас Васильович Чухліб – головний редактор наукового щорічника «Український історичний збірник», заступник відповідального редактора наукового видання «Україна в Центрально-Східній Європі (від найдавніших часів до кінця XVIII ст.)».  Член редколегії журналів : «Архіви України», «Краєзнавство» «Воєнна історія», «Гетьман», «Сіверянський літопис» та інших; член Ради українського козацтва при Президентові України, вченої ради Національного музею історії України, Національної спілки краєзнавців України та Лисянського краєзнавчого товариства «Витоки» Черкаської області; керівник секції історії Київської Русі та Козаччини Малої Академії Наук (МАН) у місті Києві; заступник директора Вишгородського державного історико-культурного заповідника, один із керівників міжнародної оборонно-спортивної громадської організації «Українське козацтво»;  заслужений діяч науки і техніки України.

Його книги неодноразово номінувалися на «Найкращу книгу року», а видання «Пакти і конституції Української козацької держави» отримало перемогу на конкурсі «Книга року – 2011», а 2015 року в номінації «Дослідження/Документи».  Автор нагороджений премією НАН України Михайла Грушевського.

Тарас Васильович Чухліб розповів про поселення козаків, появу перших січей, зокрема про першу зведену в 1556 році Дмитром Вишневецьким Хортицьку Січ, про походи запорожців у володіння кримського хана: на турецькі фортеці.

Цікавою була розповідь про передумови, початок та перебіг національно-визвольної війни українського народу проти польського панування  під проводом Богдана Хмельницького. 

Згадав відомий історик про події в нашому краї, коли наприкінці XVII ст. та на початку XVIII ст. виникло повстання на Правобережній Україна на чолі із Семеном Палієм. У липні 1702 року рух охопив і Київщину.

З великою увагою присутні слухали розповідь про Пилипа Орлика 

Згадав Тарас Васильович Чухліб і полковника Самійла Самуся, який два роки перебував в Богуславі і був гетьманом. Розповів вчений і про розгром Запорізької Січі на Лівобережжі російською царицею Катериною ІІ в 1775 році та про долю останнього відважного отамана Петра Калнишевського. 

Цікавим був виступ видавця Олега Васильовича Філюка, який розповів про співпрацю з видатним вченим-істориком. А невдовзі побачила світ і книга Тараса Васильовича Чухліба «Донеччина та Луганщина XVI- XVIII століття – козацькі землі України» .

Після короткої презентації книги присутні в залі змогли придбати цікаву і корисну книгу за помірну ціну.

Директор Богуславської районної бібліотеки Галина Степанівна Добровольська вручила гостям вишиті рушники на пам’ять про гостинну Богуславщину.

М. Діденко

член літературно-поетичного клубу «Розтоки»

 Богуславської районної бібліотеки Київської області