Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Творча зустріч з науковцем та краєзнавцем

 Творча зустріч з науковцем та краєзнавцем

(З досвіду роботи Богуславської РЦБС Київської області)

 

18 квітня в читальній залі Богуславської районної бібліотеки Київської області відбулась творча зустріч із кандидатом технічних наук Олександром Гнатовичем Бондаренком. Це його перший публічний виступ в місті Богуславі перед громадськістю. Олександр Гнатович Бондаренко проводить велику краєзнавчу роботу, вивчаючи історію минулого нашого краю. Ця тема сьогодні є однією з найактуальніших 

В 1966 році Олександр Гнатович закінчив Київський політехнічний інститут. Він – кандидат технічних наук, член національних спілок письменників та краєзнавців України. Він також автор та співавтор 180 наукових праць в галузі автоматизації зварювальних процесів, ергономіки та неруйнівного контролю, з них 47 авторських свідоцтв та 4 патенти на винаходи. 

2012 року вийшла в світ книга Олександра Гнатовича Бондаренка «Повернення із забуття», написана в співавторстві з рідним братом Іваном Гнатовичем Бондаренком. У цій книзі автори на документальній основі відтворили національно-визвольну боротьбу українського селянства за самостійність України з часів козацької доби XV-XVIII століть. 

У другій книзі «Протистояння», яка вийшла у світ 2013 року, Олександр Гнатович Бондаренко на документальній основі відтворює історію рейду таращанських повстанців під приводом Федора Гребенка теренами Полтавщини. 

У своїй третій книзі трилогії «Роздоріжжя»  Олександр Гнатович Бондаренко, спираючись на першоджерела та архівні документи спростував допущення та міфи про Федора Гребенка, а також висвітлив період військової діяльності Федора Гребенка у складі більшовицьких військ проти армії УНР в січні – травні 1919 року.  Цей шлях коштував йому життя.  

Детально зупинився  Олександр Гнатович Бондаренко над презентацією своєї книги «Під знаком молоху», яка вийшла в трьох томах.  У першому томі на основі архівних документів наведено історичні факти правового насилля проти власного народу від часів правління Івана Грозного та Петра І до буремних подій колишньої царської Росії. У другому томі Олександр Гнатович Бондаренко на основі документів відтворює події за короткий період з 30 серпня 1918 року до кінця 1919 року. Це був найдраматичніший період в історії, коли інсценували замахи на вождя світового пролетаріату,  коли гинули ні в чому не винні люди. У третьому томі  автор відтворив події з вересня 1919 року аж  до розпаду СРСР,  коли каральні загони перехоплювали владне домінування над суспільством. 

Зустріч з  Олександром  Гнатовичем  Бондаренком пройшла у вигляді цікавої та відвертої бесіди і викликала жвавий інтерес  у публіки, яка задавала чимало запитань гостю. 

Директор Богуславського історико-краєзнавчого музею Тетяна Володимирівна Куценко у своєму виступі відмітила велику і скрупульозну роботу гостя із архівними матеріалами та документами та запросила до співпраці з музеєм. 

Під кінець зустрічі директор Богуславської ЦБС Галина Степанівна Добровольська вручила видатному гостю вишитий рушник на згадку про гостинну Богуславщину.

Такі зустрічі надзвичайно корисні, бо вони дають можливість поринути разом із письменником у давнину героїчного минулого нашої Батьківщини, подумки пройти стежками бойової слави. 

Незнання минулого неминуче призведе до не розуміння сучасного і майбутнього. А пізнати давнину ми можемо лише тоді, коли вивчимо історію рідного краю. Саме з таких історій можна скласти, як із цеглинок великий будинок історії нашої країни. 

М. В. Діденко

член літературно-поетичного клубу «Розтоки» 

Богуславської районної бібліотеки Київської області