Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Весняне свято Книги

 Весняне свято Книги

(з досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

 

  Книга – величезна сила, без неї неможливо уявити життя. Вона розкриває перед читачами чарівний світ краси і добра, вона стає близьким другом, вірним супутником у житті з самого дитинства. В березні їй був присвячений Всеукраїнський тиждень дитячого читання, до проведення якого долучилася і Баришівська районна бібліотека для дітей.  Цього року Всеукраїнський тиждень дитячого читання проводився з 26 березня до 1 квітня  під гаслом «Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає».

     Це справжнє свято для юних користувачів, під час якого проводяться  масові заходи з метою популяризації серед дітей читання, книги і бібліотеки, як скарбниці знань. 

        Розпочався Тиждень дитячого читання 26 березня казковим вернісажем «Казок чимало є на світі», на який завітали читачі-учні 2-В класу Баришівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М. Зерова, зі своєю вчителькою О. О. Василенко. Діти потрапили в чарівний світ казки, згадали своїх улюблених казкових героїв, відгадували загадки, переглянули мультики за мотивами українських казок, а саме: «Коза-дереза», «Колосок», «Лисичка і журавель». Цікавою та пізнавальною була книжкова презентація «Казкове царство – мудре господарство».

     27 березня до бібліотеки завітала вчитель початкових класів А. О. Кутова зі своїми вихованцями, читачами-учнями 3-А класу Баришівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М. Зерова на поетичну годину «Казковий світ Наталі Забіли»

      Провідний бібліотекар О. М. Вовк розповіла дітям, що Наталя Забіла — одна з найстарших українських письменниць, яка писала переважно для дітей. Впродовж усього творчого життя вона сповідувала один принцип: для дітей треба писати так само добре, як і для дорослих, і навіть ще краще. Саме тому книжки письменниці й донині читають, знають і люблять. Творчий доробок Наталії Львівни в дитячій літературі важко переоцінити.  

     Читали поезію Н. Забіли -  Марина Дорошенко, Віталіна Короткова, Єлизавета Бишовець та Вероніка Сінна.  

      Закінчилась поетична хвилинка переглядом літератури «Книги Н. Забіли – дітям».

      28 березня інтелектуальний клуб «ІнтеК», який діє при бібліотеці запросив на розширене засідання читачів-учнів 6-Б класу Баришівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М. Зерова, класний керівник Л. І. Котвицька, на конкурсно-пізнавальну гру «А нумо, дівчатка!»

Змагалися дві команди: «Карамелька» - Ю. Яременко (капітан), А. Паламар, Ю. Біловус, Л. Мойсієнко, В. Сідько та «Гламур» - Н. Мішура (капітан), М. Бишовець, А. Лухтай, В. Шадура, Ю. Манойло. 

 Дівчатка змагалися в таких конкурсах як: «Розминка», «Художній», «Міс впевненість», «Знавці прислів’їв», «Літературний ланцюжок», «Модельєр» та «Кулінарний». Всі учасниці проявили себе у конкурсах творчо та винахідливо. Креативним був конкурс «Модельєр», де учасниці повинні були вигадати вбрання з паперу. 

      Після підбиття підсумків з’ясувалося, що перемогла дружба.

29 березня працівники бібліотеки  спільно з шкільним бібліотекарем М. М. Милашич Баришівського НВК провели бібліотурнір «Знавці книжкових багатсв» з читачами-учнями 6-Б класу, класний керівник О. В. Лаховська

       Перед початком діти переглянули відеоролик «Як друкують книги», а потім мали змогу показати свої знання та ерудицію в бібліотурнірі. Було проведено 7 турів. У фінал вийшли – Сазонова Зоряна, Федоренко Єлизавета, Гомонько Нікіта, а в супер-фіналі перемогу здобула Федоренко Єлизавета.

     Провідний бібліотекар Ю. А. Гранько зробила перегляд літератури «Для вимогливого читача», де ознайомила присутніх з новими надходженнями до бібліотеки.

      30 березня на свято читання завітали маленькі читачі з дошкільного гуртка «Пізнайко», який діє при ЦПР «Мрія» на чолі з керівником А. В. Гордійчук. Під час проведення бібліовізиту «Там,  де живе мудрість»  провідний бібліотекар Ю. А. Гранько ознайомила маленьких відвідувачів з бібліотекою. 

       Із задоволенням юні читачі взяли участь у грі-конкурсі «Світ чудовий, світ книжковий». За уривками казок діти відгадували їх назви, відповідали на запитання літературних вікторин «Чи знаєте ви казки та їх героїв?», «Казковими стежинами», переглянули мультики за мотивами українських казок: «Рукавичка», «Івасик-Телесик», «Кривенька качечка» .

      Під час проведення Всеукраїнського Тижня дитячого читання діти не лише розважалися, а й дізналися багато нового й цікавого. Отже свято закінчилося, але не закінчилось спілкування з книжкою. Бібліотекарі гостинно запрошують – приходьте до бібліотеки, тут вас завжди чекає ваш вірний друг – Книга!

 О. Биба,

 завідувач районною бібліотекою для дітей

Баришівської РЦБС Київської області