Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Бібліотеки Київщини в об'єднаних територіальних громадах

На виконання Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад від 5 лютого 2015 року № 157-УІІІ у Київській області почали створюватися об'єднання територіальних громад.

Першу громаду було створено 18 вересня 2015 року. Це - Калитянська селищна об'єднана територіальна громада Броварського району.

8 червня 2016 року Броварською райдержадміністрацією було видано розпорядження щодо передачі 5 бібліотек-філій Броварської РЦБС (Бервицької бібліотеки-філіалу № 32, Заворицької бібліотеки-філіалу № 11, Калитянської бібліотеки-філіалу № 3, Мокрецької бібліотеки-філіалу № 22) у підпорядкування Калитянській об'єднаній територіальній громаді. Також було видано відповідний наказ Броварського районного відділу культури, а 29 червня 2016 року наказ Броварської РЦБС про звільнення працівників вищезазначених бібліотек, в порядку переведення їх до об'єднаної територіальної громади.

Бібліотеки Калитянської об'єднаної територіальної громади методико-бібліографічне забезпечення отримують від Броварської РЦБС. Поповнення бібліотечних фондів бібліотек об'єднаної територіальної громади проводиться відділом комплектування і обробки літератури Броварської РЦРБ (через відповідне доручення). Бібліотеки Калитянської об'єднаної територіальної громади також запрошуються на семінари та інші заходи з підвищення кваліфікації, які проводить Броварська РЦБС.

Що стосується опіки створеною громадою своїх бібліотек, то маємо наступне: для п'яти бібліотек об'єднаної територіальної громади Калитянською селищною радою у 2017 році виділено 8385 грн на передплату періодичних видань.

10 травня 2016 року утворено Пісківську об'єднану територіальну громаду Бородянського району. На 1 січня 2017 року зі складу Бородянської РЦБС вийшли три бібліотеки: Пісківська міська бібліотека № 1, Пісківська міська бібліотека № 2, Мигалківська сільська бібліотека, які стали структурними підрозділами відділу освіти, культури, релігій, молоді та спорту Пісківської об'єднаної територіальної громади.

Пісківська селищна рада об'єднаної територіальної громади виділила 3000 грн на придбання книг та 3000 грн на придбання періодики для 3-х бібліотек своєї громади.

Заробітна плата працівникам бібліотек Пісківської об'єднаної територіальної громади виплачується у повному обсязі, а також виплачуються 50 % надбавки за особливі умови праці та надбавки за вислугу років.

У липні ц. р. на сесії Пісківської селищної ради об'єднаної територіальної громади буде розглянуто питання про створення мережі бібліотек Пісківської об'єднаної територіальної громади з визначенням центральної бібліотеки з функціями методичної та бібліографічної роботи, а також з питань комплектування, обліку і обробки літератури.

Дана рубрика "Бібліотеки Київщини в об'єднаних територіальних громадах" на нашому сайті буде продовжуватися і доповнюватися матеріалами по мірі утворення нових територіальних громад.