Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

100-річчю Української революції присвячується!

 Пам’яті героїв Крут

(з досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

 

На станції, що має назву Крути,

На смерть стояло триста юнаків,

                                                                      Щоб Україні волю повернути

                                                             І зберегти на тисячі віків.

 

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут. Саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

З нагоди 100-річчя бою під Крутами працівники Баришівської районної бібліотеки для дітей (зав. б-кою: Биба О. І.), 29 січня,  спільно з бібліотекарем Баришівського НВК М. М. Милашич та читачами-учнями 8-А класу (класний керівник О. С. Лисюк), підготували годину  пам'яті «Ніколи Україні не забути, цих юних душ нескорений політ». На захід були запрошені читачі-учні 6-А класу (класний керівник К. М. Антохова), 7-А класу (класний керівник Л. В. Симоненко), 8-Б класу (класний керівник Т. Ю. Шевченко) Баришівського НВК.

Захід зацікавив читачів, адже  вони довідались, що бій під Крутами тривав майже п’ять  годин поспіль між чотирьох тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном, що складався з київських студентів  та бійців вільного козацтва, який загалом нараховував лише чотири сотні вояків. Особливо вразила присутніх подія поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і, де у кількості 27 чоловік, були страчені. Пригадується, як на похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти». Так склалося, що десятиріччями радянського періоду історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Але, нарешті, правда відома всім. У 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник, до нього йдуть і йдуть люди вклонитися героям, покласти квіти, вшанувати пам’ять хвилиною мовчання…

Під час заходу до уваги читачів було презентовано  відеофільм «Пам’ятай про Крути».

Кухарєва Єлизавета, Стасюк Ангеліна, Колесник Віктор, Рашевіч Ілля, Кукушкін Богдан, Ласкавий Денис, читали поетичні рядки присвячені Героям Крут.

Про значення бою під Крутами в боротьбі за незалежність України,   про утворення студентського куреня   Українських Січових Стрільців розповів присутнім вчитель історії А. О. Михайленко. Він зазначив, що  «Крути — це перша після Полтави війна з Москвою. Юні захисники  знали, що за ними немає жодних українських армій, що вони не здобудуть перемогу над ворогом. Але відчували, що для поневоленого століттями народу потрібна така смерть, щоб сколихнути совість, душу і серце людей, які мали усвідомити, хто несе волю, а хто поневолення».

В рамках даного заходу читачам був запропонований перегляд літератури «Крути: честь і трагедія України», де представлені книги та періодичні видання про події 1918 року.

Бій під Крутами – став символом нескореності, молодих українців, їхнього нездоланного прагнення жити у вільній Україні, почуватися господарями на рідній землі.

Ю. Гранько, провідний бібліотекар

районної бібліотеки для дітей

Баришівської РЦБС Київської області