Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Дзвони національної пам’яті

Дзвони національної пам’яті
З досвіду роботи Баришівської районної централізованої бібліотечної системи Київської області

Зроніть сльозу. Бо не мали сліз.
Заплачте разом, не поодинці.
Зроніть сльозу за тими, хто не зріс,
Що мали гордо зватись – українці.

Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Минуло 85 років відтоді, як мільйони синів і дочок України, мільйони невинних людей, мільйони наших рідних і близьких були без жалю винищені голодомором. Наш народ пережив катастрофу, яка могла зупинити життя всієї нації. Голодомор приніс страшні страждання і смерть.

Саме з нагоди цієї сумної дати в Баришівській районній бібліотеці для дітей 23 листопада зібралися читачі-учні 10-Б кл. Баришівської ЗОШ І-ІІІ ст.. ім. М.Зерова на годину-реквієм «Немов прокляття ожива. Рік тридцять третій. Голод! Голод!». Підготували її працівники бібліотеки спільно зчитачами- учнями 9-В класу та класним керівником Л.М.Мариніченко.

Ведучі заходу - Аліна Кріпка і Надія Лотиш розповіли про «Закон п’яти колосків», про те, що факт голодомору в Україні ніде в документах не зафіксовано. Зупинилися на свідченнях очевидців з Баришівського району. Від озвучених та проілюстрованих фактів у багатьох читачів на очах з’явилися сльози.

До уваги читачів було запропоновано перегляд документальних відео-та фотоматеріалів: «Голод 33 року», «Голодомор-Реквієм», «Голод». Вони дали змогу унаочнити жорстокі факти з життя українського народу у 1932-1933 роках. В уяві кожного постали жахливі картини про знущання над українцями: опухлі від голоду діти, доросли, люди похилого віку.

Скорботні рядки про голодомор читали читачів-учні 9-В класу: Мариниченко Олександра, Нечипоренко Валерія, Мартьянов Володимир, Захрашан Данило, Матяш Антон, Козловський Дмитро, Медянко Мирослав, Бондарєв Олександр, Шпорт Христина, Ходько Богдан, Гнізділов Богдан.

Під «Реквієм» Моцарта схилили голови та запалили «Свічку пам’яті» на знак скорботи за невинно убієнними голодом-геноцидом.

Ця година – реквієм запам’ятається усім завдяки тим емоціям суму, жалю і співчуттям, які звучали у кожному слові.

Провідний бібліотекар Ю.А.Гранько провела книжкову презентацію «Україна з жаху заніміла, почувши правду про голодомор».

О.Биба,
завідувач Баришівської районної
бібліотеки для дітей Київської області