Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Презентація книги Марка Грушевського та Зенона Кузелі «Дитина у звичаях і віруваннях українського народу"

Презентація перевидання книги Марка Грушевського та Зенона Кузелі «Дитина у звичаях і віруваннях українського народу"

З досвіду роботи Бориспільської міської ЦБС Київської області

22 жовтня 2017 року в центральній бібліотеці м. Бориспіль Київської області відбулась зустріч з письменницею Іриною ІГНАТЕНКО, ініційована головою Спілки митців м. Бориспіль Оленою Кравчун. Письменниця презентувала перевидання книги Марка Грушевського та Зенона Кузелі «Дитина у звичаях і віруваннях українського народу".

Письменники, поети, журналісти, жителі міста Бориспіль завдяки пані Ірини познайомились з цікавою історією обрядів, звичаїв українського народу, які описані в презентованому виданні.

Книга «Дитина у звичаях та віруваннях українського народу», є унікальною збіркою першоджерельного матеріалу, зібраного священиком, етнографом, єпископом УАПЦ Марком Грушевським в кінці ХІХ ст., та упорядкованих вченим-етнологом, академіком Зеноном Кузелею. Вперше видання побачило світ у Львові в 1906 році. Довгий час залишалося не доступним для широкої аудиторії. Перша частина праці, яка пропонується до уваги читачів, присвячена докладному висвітленню тем, що довгий час були закриті для обговорення: народні уявлення про статеве життя; вірування про те, як утворюється й розвивається плід у лоні жінки; інформація про засоби, за допомогою яких намагалися уникали вагітності; традиція спільного спання хлопців та дівчат на вечорницях; дошлюбні сексуальні практики та їх наслідки тощо. Все це та багато іншого на сторінках цієї унікальної розвідки, що є класикою української етнографії кінця ХІХ – початку ХХ ст. Видання розраховане як на фахівців – етнографів, фольклористів, істориків, педагогів, медиків, так і на всіх зацікавлених дізнатися більше про справжню народну культуру українців.

Ірина Ігнатенко – письменниця, дослідниця традиційної народної культури українців, кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології та краєзнавства історичного факультету Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка. Ірина Василівна вже втретє зустрічається з інтелігенцією м. Бориспіль в центральній бібліотеці.

З цікавим переглядом книжок Ірини Ігнатенко про звичаї та обряди українського народу виступила народознавець Олена Іванівна Кравчун, голова Спілки митців Борисполя.