Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"Рідний край вивчаю я - це історія моя!"

«Рідний край вивчаю я - це історія моя!» - під такою назвою у Вороньківській сільській бібліотеці Бориспільського району Київської області відбувся літературний серпантин, присвячений 85 – річчю утворення Київської області. Господиня книгозбірні Світлана Григор радо приймала в себе читачів-учнів 3-х класів місцевої школи і їх класоводів. Юні читачі зібралися, щоб поринути у цікавий світ історії рідного краю, місцевих звичаїв, традицій та народних обрядів. Вірні друзі бібліотеки познайомилися з виставкою творчих робіт місцевої майстрині Катерини Давиденко. Вона створює чудові картини живої природи на будь - якій поверхні. Це може бути полотно, скло, картон, папір, тканина. Талановиті руки жінки плетуть макраме, виготовляють ляльки - обереги, різноманітної форми поробки з засушених польових і садових квітів, гілочок, камінчиків, стрічок та інших підручних матеріалів.

Читайлики ознайомилися з експонатами краєзнавчого музею, який створений в бібліотеці ще в 1984 році. Він постійно поповнюється новими експонатами. Діти з цікавістю розглядали старовинний український одяг, тканні та вишиті українські рушники, гончарні вироби, предмети побуту, якими користувалися наші предки. Привернула увагу молодших відвідувачів постійно діюча книжково – ілюстративна виставка «Краяни – володарі літературного пера». В краєзнавчому фонді зосереджені фактографічні й ілюстративні матеріали, краєзнавча картотека, фотоальбоми з життя села, систематизовані теки з газетними і журнальними вирізками, довідкові видання, місцева газета для вороньківської громади «На березі Ікви» (бібліотекар Світлана Григор входить в склад редакційної колегії та є активним дописувачем видання).

Увагу читачів привернули книги місцевих поетів і письменників: Миколи Карпенка та його сина, відомого видавця Вадима Карпенка, поета - шестидесятника Бориса Мамайсура, художника – орнітолога Ігоря Землянських, вчителя – філолога Івана Григоренка, історика, науковця Андрія Зиля та інших. З цікавістю книголюбчики розглядали «Історію села Воронькова», видання «Бориспільщина – край добра і любові», «Народознавець Павло Чубинський та його доба» та інші твори.

В кінці року очікується вихід книги під назвою «Рушники долі: історія сіл Вороньків та Жереб’ятин». Позаду – три роки пошуків, систематизації, об’єднання в одне ціле великого масиву інформації. Актив села і просто небайдужі жителі доклали великих зусиль до збору краєзнавчих матеріалів, документів, світлин, щоб видати одне велике видання.

Учасники заходу дізналися, що портрет видатного українця Т. Г. Шевченка, який є окрасою музею в сільській бібліотеці, створив Куленко Михайло Якович – відомий український художник, член Національної спілки художників, доцент Київського національного університету будівництва та архітектури, доктор філософії дизайну, він є автором навчальних посібників і підручників для вузів України. Твори Михайла Яковича зберігаються в приватних та державних колекціях України, Росії, Греції, Сполучених Штатів Америки, Канади. Його ім’я занесене до Золотого фонду України. В приміщенні сільської ради зберігається духовне надбання громади – Герб села і буде ще Прапор – історичні символи вороньківського роду, які створив М. Я. Куленко.

Час пролетів непомітно. Читачі дізналися багато цікавого про рідний край, його минуле та сьогодення, про свої витоки. Творчий захід нікого не залишив байдужими, сприяв вихованню патріотичних почуттів, любові до рідної землі, збагаченню духовного світу і спонукав до вивчення рідного краю.