Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Краєзнавство в сучасній бібліотеці як важливий елемент патріотичного виховання користувачів

Патріотизм – це любов.
Люблять не за щось, а тому що не можуть не любити.
Святослав Вакарчук, «Океан Ельзи»


22 червня 2017 року на базі Броварської центральної районної бібліотеки відбувся день методиста «Краєзнавство в сучасній бібліотеці як важливий елемент патріотичного виховання користувачів» за участю бібліотечних працівників ЦРБ, бібліотек-філіалів Броварської ЦБС та бібліотек Калитянської ОТГ.

Літературним флешмобом «Бібліотека єднає покоління», присвяченим 85-річчю утворення Київської області та Дню скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, було розпочато день методиста. Працівники центральної районної бібліотеки хвилююче читали фронтову поезію відомого поета, прозаїка, ветерана Другої світової війни Адамовича Броніслава Сергійовича. Бібліотекар І категорії Требухівської бібліотеки-філіалу № 8 Броварської РЦБС, поетеса, член Національної спілки журналістів України Кольцова Надія Тимофіївна та поетеса-землячка Чебіна Людмила Іванівна презентували авторські вірші воєнної тематики. Хвилиною мовчання присутні вшанували полеглих Героїв.

Після зворушливого заходу було розпочато черговий день методиста для бібліотечних працівників.

У вступному слові директор Броварської РЦБС Кошелєва Людмила Василівна наголосила, що саме сьогодні, у часи, коли новітня історія активно твориться за нашої безпосередньої участі, постало питання нагальної активізації та якісного оновлення бібліотечних підходів щодо формування системи національно-патріотичних цінностей громадян України. Успіхи у здійсненні завдань патріотичного виховання користувачів книгозбірень залежать від кожного бібліотечного працівника, адже бібліотекарі тісно співпрацюють з молоддю та мають безпосередній вплив на формування їхнього світогляду.

Значення героїко-патріотичного виховання користувачів бібліотек як фактора консолідації сучасного українського суспільства розкрила завідувач методично-бібліографічного відділу Броварської ЦРБ Кальченко Олена Миколаївна, зазначивши ефективність комплексного підходу щодо форм його організації.

Про бібліотечне краєзнавство у системі формування духовності користувачів та збереженні культурної спадщини краю детально розповіла методист І категорії методично-бібліографічного відділу Броварської ЦРБ Бичківська Світлана Володимирівна.

Досвідом роботи щодо організації нетрадиційних форм краєзнавчої роботи публічних бібліотек ділилися завідуючі Великодимерської, Княжицької, Плосківської бібліотек-філіалів Броварської РЦБС, демонструючи за допомогою мультимедійних засобів цікаві презентації власних краєзнавчо-етнографічних та музейних куточків.

Особливу увагу та захоплення колег викликав унікальний історичний альбом зі спогадами та світлинами мешканців села Княжичі, учасників Другої світової війни. Також завідуюча книгозбірнею яскраво висвітлила роботу любительського історично-краєзнавчого клубу для школярів, який діє на базі Княжицької бібліотеки-філіалу № 5 Броварської ЦБС, та бере активну участь у краєзнавчо-пошуковій діяльності рідного села.

Методичну консультацію «Краєзнавча бібліографія як дієвий фактор патріотичного виховання молоді» надала головний бібліограф методично-бібліографічного відділу Броварської ЦРБ Музика Надія Михайлівна, виділивши традиційні та інноваційні аспекти у роботі краєзнавчого довідково-бібліографічного апарату. Зокрема, було відмічено тенденцію зберігання та відображення у краєзнавчих картотеках сільських бібліотек сімейних архівів жителів Броварського регіону.

Підсумки чергового дня методиста для бібліотечних працівників підбила директор Броварської РЦБС Кошелєва Л.В.