Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Короткий аналіз методико-бібліографічної діяльності бібліотек Київщини за 2017 рік

 КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей", - як науково-методичний, координаційно-консультативний, інформаційний центр з питань бібліотечного обслуговування дорослого і дитячого населення Київської області, - щорічно під час річних звітів отримує методико-бібліографічні матеріали, що готують районні, міські, сільські бібліотеки для дорослих та районні, міські, селищні бібліотеки для дітей Київської області.

Так і в цьому році під час прийняття річних звітів за 2017 рік від районних, міських централізованих бібліотечних систем та окремих бібліотек, що обслуговують доросле населення, та від районних, міських, селищних бібліотек для дітей Київської області КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей", отримала 145 методико-бібліографічних посібників (114 – від бібліотек, що обслуговують дорослих; 31 - від бібліотек для дітей) та 38 буклетів (15 – від бібліотек для дорослих; 23 – від бібліотек для дітей).

Тематика всіх посібників актуальна, важлива, значуща для сьогодення, для сприяння гармонійному розвитку особистості, формуванню здорового, патріотично налаштованого, інтелектуально розвинутого суспільства.

Рівень матеріально-технічного забезпечення бібліотек - різний, що суттєво впливає на зовнішнє оздоблення робіт, але визначальним завжди залишається зміст і методика подачі інформації. І саме зміст всіх посібників, незалежно від зовнішнього оздоблення, – високий, теми – актуальні, цікаві, оригінальні, історичні і літературні постаті – видатні.

Переважна увага, як бібліотеками для дорослих так і бібліотеками для дітей, була присвячена і героям АТО, і 100-річчю Української революції 1917-1921 рр., і добровольцям, і видатним поетам та письменникам, історично-суспільним діячам, як загальної культури, так і пов'язаним з краєм, краєзнавчим розвідкам, туризму. Серед посібників бібліотек для дорослих звертають на себе увагу актуальністю та оригінальністю тем методико-бібліографічні матеріали: "Добром і волею народжені: українським добровольцям присвячується" та  "Збірник матеріалів, рекомендацій і документів щодо виконання вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" – Броварської РЦБС; "Соціокультурна діяльність Богуславської ЦБС" – Богуславська РЦБС; "Україна і Реформація (до 500-річчя Реформації в Україні)" – Кагарлицька міська бібліотека для дорослих та інші.

Необхідно окремо звернути увагу на краєзнавчі розвідки в серії "Наші земляки" Таращанської РЦБС, присвячені видатним спортсменам-землякам: Діденку Сергію – призеру Всеукраїнських та Міжнародних турнірів з греко-римської та вільної боротьби ("Спорт протягом життя"), Цикерді Роману – чемпіону України з легкої атлетики "Спорт – сенс життя Романа Цикерди"), Семеновичу Богдану – призеру чемпіонату України, теж з легкої атлетики ("Спорт – стиль його життя"), а також біобібліографічні довідки в серії "Видатні люди Таращанщини", в яких знайшла своє відображення сумлінна та подвижницька праця і доктора історичних наук Волковинського В.І., і науковця-історика Коляди І.А., і вченого-механіка, професора Кузьміна М.П., і лікаря Ярошевої Л.М., і вченого-геолога Горошка М.В., і вченого-філософа Муранівського Т.В., і депутата Київської обласної ради кількох скликань, який очолює відразу два сільгосппідприємства Фурдички М.Г. ("Його доля хліборобська") та інших видатних світських і духовних, сучасних та незаслуженого забутих особистостей і діячів Таращанського краю Київської області.

Що стосується районних, міських, селищних бібліотек для дітей, то, враховуючи особливості вікової категорії читачів, тут переважають такі  форми як: буклет, пам'ятка, список літератури. Тематика – цікава і різноманітна. Всі  представлені матеріали актуальні і корисні. Але, варто відмітити посібники особливо важливої актуальності, це: "Модні автори про дорослі проблеми юних: рек. список літ. для читачів старшого шкільного віку" (Таращанська РДБ), буклети – "Бібліотека – це  казковий світ" (Богуславська РДБ), "Прийміть дитину у родину" (Славутицький БІЦ для дітей та юнацтва), "Безпека дітей в Interneti", "Дитячі сайти для дозвілля" (Іванківська РДБ), пам'ятка "Права дитини" (Іванківська РДБ) та багато інших посібників з бібліотек для дітей Київської області.

Весь цей багаточисельний арсенал  різнотематичних та різновидових зразків друку  бібліотек для дорослих та бібліотек для дітей Київської області буде вивчено, систематизовано, зареєстровано, описано, введено в базу "Методист", розміщено на виставках і в тематичних теках з подальшою їх  популяризацією та поширенням тієї інформації та досвіду, що в них вміщені, серед бібліотечних спеціалістів області та студентів гуманітарних вузів і Київського обласного  коледжу культури.

Дирекція  та колектив КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" вдячні всім працівникам бібліотечної галузі Київщини за їх інтелектуально-творчий доробок  і зичить творчих успіхів і натхнення і в новому 2018 році.

Л .П. Соляник – заступник директора по науковій роботі

 КЗ КОР "Київська обласна  бібліотека для дітей"