Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

VІІ Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал"

Працівники КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей", - Котляренко Т.С. - завідувач відділу комплектування, обліку, обробки документів, Литвин О.М. - завідувач науково-методичного відділу, Гржимайло Л.О. - зав. секторм науково-методичного відділу, Ткаченко П.Д. - головний бібліограф, - відвідали VII Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал", що проходив з 17 по 21 травня в Мистецькому Арсеналі и. Києві.

Фестиваль по’єднав літературу й мистецтво. Були представлені новинки від понад 150 видавництв. Яскраво і цікаво була представлена секція ілюстраторів. Відвідувачів запрошували взяти участь в авторських, тематичних програмах та спецпроектах, які були кураторською командою спеціально запрошених незалежних молодих критиків, культурних менеджерів та відомих письменників.

Фестиваль презентував розширену міжнародну програму, у якій запланована участь понад 50 відомих письменників, літературних діячів та митців із США, Канади, Великобританії, Японії, Швейцарії, Норвегії, Швеції, Німеччини, Франції, Польщі, Латвії, Чехії, Грузії, Бельгії, Румунії та інших країн. У 2017 році Книжковий Арсенал також започаткував традицію запрошення до України великих світових літературних фестивалів. Першим гостем у межах цієї спеціальної програми став Бірмінгемський літературний фестиваль (за ініціативи Британської Ради в Україні), що взяв участь у Книжковому Арсеналі із багатоплановою кураторською програмою, яка передбачає перформативну, освітню, дослідницьку, клубну складові. У межах співпраці до Києва приїздила делегація з Великої Британії.

Цьогорічна Дитяча програма означена як «Про читання і прочитання: читати і думати». У творчих спілкуваннях, об’єднаних цією темою, говорили про читання як складову розвитку критичного мислення, про книжки в освіті, практику промоції читання та стан критики української дитячої літератури, про дитячі книжки жанру нон-фікшн, про книжки на складні теми-виклики тощо.

Дирекція та спеціалісти КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"систематично щорічно відвідують аналогічні виставки. Інформацію про роботу виставки та результати свого спілкування з видавцями, письменниками, поетами доводять до відома директорів районних, міських централізованих бібліотечних систем Київської області на обласних семінарах, під час методичних днів та окремих консультацій, що дає змогу удосконалювати якісне наповнення процесу комплектування документальних фондів бібліотек області, удосконалювати їх актуальність, сучасність та відповідність читацьким вимогам, поточних і майбутніх користувачів.