Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Літературне краєзнавство – ювілею Київщини

«…Київська земля
Налічує місця
Найстародавніші
У рідній Україні:
Трипілля, Богуслав,
Трудівська земля,
Міжгір’я, Юр’їв,
Вишгород і Київ…

ЇЇ простори майже неосяжні
Із безліччю річок, озер, гаїв.
Тут свій бере історія початок
Найдавніших культур,
Традицій, звичаїв…!»

М. П. Зніщенко.

Із поезії «Київська земля»
14.11. 2004р.


Ці поетичні рядки поезії «Київська земля» М. П. Зніщенка, генерального директора Київської обласної бібліотеки для дітей є епіграфом ювілейної літературно-краєзнавчої експозиції «Літературне краєзнавство – ювілею Київщини». Мета літературно-краєзнавчої експозиції – виховання почуття патріотизму, любові до рідного краю, розкриття та популяризація краєзнавчого фонду бібліотеки та літературної спадщини Київщини, формування стійкого інтересу до краєзнавчої літератури, поінформованість громади області про літературний процес в Київській області, заповнення інформаційних краєзнавчих лакун. Літературно-краєзнавча експозиція розміщена в читальній залі бібліотеки та складається з чотирьох розділів.


В першому розділі «Київщина: погляд у минуле століть» представлені видання краєзнавців, які ґрунтуються на архівних дослідженнях та висвітлюють історичний шлях Київщини від найдавніших часів до сьогодення.

Детальніше


В другому розділі «Київська область в історичній хронології» представлені видання, присвячені окремим історичним періодам та видатним краянам в контексті своєї місцевості. Зокрема – наукові розвідки, історичні дослідження, матеріали Всеукраїнських наукових історико-краєзнавчих конференцій.

Детальніше


В третьому розділі «Літературний простір: імена та книги» представлені поетичні збірки та альманахи, окремі прозові та поетичні твори письменників-краян, біографічні документи.

Детальніше


В четвертому розділі «Досвід роботи Київської обласної бібліотеки для дітей в площині краєзнавства» представлені навчальні, довідкові, науково-методичні, методико-бібліографічні та біобібліографічні видання, підготовлені працівниками бібліотеки в різні роки. Зокрема: біобібліографічний довідник «Бібліотечні імена Київщини», довідкове видання «Бібліотеки Київщини і краєзнавство», біобібліографічні видання серій «Лауреати Київської обласної премії ім. Г. Косинки», «Видатні люди Київщини», «Ювіляри Київщини», видання серії «Культурно-мистецькі традиції Київщини», довідкове видання «Шевченківські лауреати Київщини», видання серії «В практику роботи бібліотек», присвячені краєзнавству. Повний перелік видань та їх електронні версії представлені на сайті Київської обласної бібліотеки для дітей за посиланням: child-library.kiev.ua/index.php/vidannya-biblioteki.

Детальніше


Повний перелік краєзнавчих документів відкритий для перегляду в краєзнавчому електронному каталозі за посиланням: e-kobdd.pp.ua/index.php?option=com_irbis&Itemid=320.