Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Пісня рідного села

«Пісня рідного села»
З досвіду роботи Броварської районної централізованої бібліотечної системи Київської області

«…Квітуй, Україно!
Це – право твоє!
В тобі, як зернина –
Зазим’є моє»
«Зазим’є моє», Ольга Щиголь

Дзвінко і широко лине пісня над Зазим’єм Броварського району, що на Київщині. Люблять зазимці співати, та у час бурхливого прогресу новітніх технологій почала народна пісня забуватися, а тому в 1996 році зазвучали пісні новоствореного Зазимського фольклорного ансамблю «Живемо», який організував талановитий майстер, терплячий учитель, енергійний і вимогливий керівник Туліка Павло Іванович. Завдяки його наполегливості та старанням творчого колективу, через два роки самобутньому ансамблю було присвоєно звання «народного».

Учасники гурту відроджують давні українські пісні, відтворюють прадавні обряди, збирають духовні скарби рідного села. Неодноразово колектив був переможцем районних та обласних конкурсів, зі своїми концертами побував в Білорусі, на Львівщині, Полтавщині, Івано-Франківщині… Колектив творчо співпрацює з сільською бібліотекою, завідувач бібліотеки є активним членом цього співочого колективу.

29 листопада 2017 року на базі Зазимського НВК відбувся педагогічний семінар, на який було запрошено учасниць народного фольклорного ансамблю «Живемо» Туліку Оксану Миколаївну та Барбон Анастасію Михайлівну – завідуючу Зазимською бібліотекою-філіалом № 12 Броварської РЦБС Київської області. Талановиті землячки урочисто виконали гімн рідного села – «Зазим’є моє» (слова Ольги Щиголь, музика Бориса Побережського та Людмили Улещенко):

«На луках шовкових,
де в’ється Десна,
Розлоги барвисті
Зазим’я села…»

Хай вічно лунає наша пісня над Україною, єднає нас з предками, історією, допомає краще зрозуміти самих себе, бо вона - бездонна душа українського народу та його духовного життя!