Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Від Бога наша пісня

Від Бога наша пісня
З досвіду роботи Броварської централізованої бібліотечної системи Київської області

У час духовного відродження нашого народу все уважніше вдивляємося в його історію, все частіше звертаємось до нашого минулого.

Кожна людина завжди з великою любов'ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її босоноге дитинство з дивосвітом-казкою та колисковою піснею у затишній батьківській осел. Згадує традиції і звичаї, які шанувались нашим народом з діда-прадіда.

Під мерехтливе полум’я свічки мама ніжною піснею заколисує в люльці (поч. ХХ ст.) немовля.

Саме такою "живою картиною" працівники Броварської центральної районної бібліотеки зустріли 20 жовтня цього року читачів-учнів 9 класу Броварської ЗОШ І-ІІІ ст. № 6, які є членами любительського клубу «Юний краєзнавець». А завітали вони до ошатної читальної зали нашої книгозбірні, щоб взяти участь в годині української пісні «Від Бога наша пісня».

Українська колискова пісня... Хто не був зачарований нею! Хто не згадував її, як своє чисте, прозоре дитинство, свою горду юність, своє бажання бути красивим і щирим. Який митець не був натхненний її багатими мелодіями, безмежною широтою. І все це закарбовано в книгах: пісенних збірках, нотних виданнях, монографіях та дослідженнях, яких вдосталь у фондах бібліотек Броварської РЦБС.

Своїм дзвінкоголосим співом залу заповнили заслужений вчитель України, колишній директор виховного комплексу «Зазимська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Пасіка Володимир Григорович, учасники народного фольклорного ансамблю «Живемо» с. Зазим'є на чолі з керівником Оксаною Тулікою та наймолодша учасниця дитячого зразкового ансамблю «Перепілочка», що є супутником колективу «Живемо», чотирирічна Настя Барбон.

Керівник любительського клубу Шаповал О.І. зазначила, що з матусиної колискової починається любов до свого краю, рідної мови, до народної пісні, до України, адже ще давньоримський поет і філософ Сенека стверджував «Батьківщину люблять не за те, що вона велика, а за те, що вона своя…».

Про любов до свого краю пролунала пісня у виконані дуету - учасниці ансамблю «Перепілочка» Настусі Барбон та її бабусі, учасниці гурту «Живемо», завідуючої Зазимської бібліотеки-філіалу № 12 Броварської централізованої бібліотечної системи Анастасії Барбон. От так від Бога з покоління в покоління передається пісенна магія і закоханість у народну творчість.

З великою зацікавленістю присутні читачі слухали розповідь Володимира Пасіки, вчителя початкових класів, вчителя-методиста, відмінника освіти та просто дідуся про роль української пісні у формуванні особистості, мелодії козацьких пісень в його виконанні, що запам’ятав від співу батька й матері.

А яких пісень члени клубу «Юний краєзнавець» цього дня послухали від виконавців ансамблю «Живемо»!..

Зустріч у бібліотеці принесла неабияку душевну розраду. Усіх присутніх захопила потужна стихія народного духу. Юнаки й дівчата виявили бажання всі разом заспівати пісню «Червону руту» спільно з учасниками фольклорного гурту.

Нехай пророчими стануть слова великого генія України Тараса Григоровича Шевченка:

«Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине.
От де, люде, наша слава,
Слава України».

Директор
Броварської районної централізованої
бібліотечної системи,
заслужений працівник культури України,
член Національної спілки краєзнавців України
Людмила Кошелєва