Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей користувачів бібліотеки

Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей користувачів бібліотеки
За матеріалами районного семінару-практикуму Броварської районної централізованої бібліотечної системи

«Є злочини гірші, ніж спалювати книги. Наприклад, не читати їх»
Рей Бредбері, американський письменник-фантаст


На базі Броварської центральної районної бібліотеки відбувся черговий семінар-практикум «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей користувачів бібліотеки» за участю бібліотечних фахівців ЦРБ, бібліотек-філіалів Броварської РЦБС та книгозбірень Калитянської ОТГ Київської області.

На виконання Закону України від 09.04.2015 № 317 «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», до Року Української революції 1917-1921 років, 85-річчя утворення Київської області та 94-ї річниці заснування Броварського району методично-бібліографічним відділом Броварської ЦРБ було презентовано перегляд двосерійного історичного фільму «Броварі» в рамках циклу передач освітньо-пізнавального проекту «Машина часу» на «5 каналі». Епохальні постаті, які вплинули на хід історії, унікальні архівні документи, що проливають світло на події сьогодення, а також ексклюзивні розслідування журналістів та думки експертів, які повністю змінюють уявлення про історію в цілому, не залишили байдужим жодного глядача.

Після краєзнавчого відео-заходу було проведено семінар-практикум для бібліотечних працівників Броварської РЦБС та Калитянської ОТГ.

У вступному слові директор Броварської РЦБС Кошелєва Л.В. підкреслила суспільне значення сучасних публічних бібліотек та зазначила пріоритетні напрямки їхньої діяльності. Також виступаюча висловила стурбованість щодо зниження інтересу до читання серед молоді:

«Україна, декларуючи європейські стандарти та цінності в своїх прагненнях культурної інтеграції в Європу, має докласти багато зусиль, щоб повернути людей, особливо дітей до книги, сформувати та підтримувати стійкий інтерес до читання. Фундаментом для розвитку національної політики з підтримки читання є публічні бібліотеки», - наголосила вона.

Консолідуючу роль книгозбірні в популяризації сімейного читання розкрила завідуюча методично-бібліографічним відділом Броварської ЦРБ Кальченко О.М.

«На заміну пострадянському термінові «керівники дитячого читання», сучасні бібліотечні працівники частіше вживають термін «організатори сімейного читання», який сміливо можна застосовувати не лише до вчителів і педагогів, а й до батьків. Делікатно спрямувати родину в русло родинного читання, тактовно запропонувати послуги бібліотеки, ненав’язливо запросити до участі в спільних заходах, вчасно поінформувати про літературу, що допоможе вирішити проблеми в навчанні і вихованні дітей – ось головні завдання бібліотекарів – керівників сімейного читання», - наголосила виступаюча.

Про Український інститут книги, як унікальну державну структуру громадськості, повідомила методист І категорії методично-бібліографічного відділу Броварської ЦРБ Саченко С.О. Під час виступу вона зазначила, що метою діяльності Інституту є підтримка книговидавничої справи в Україні, популяризація читання та української літератури в світі. На її думку, ця інституція повинна активно популяризувати бібліотеки не тільки як книгозбірні, а і як сучасні інформаційні центри.

Досвідом роботи щодо ефективного проведення бібліотечних уроків задля формування стійкого інтересу до читання серед юних користувачів поділилася з колегами головний бібліограф методично-бібліографічного відділу Броварської ЦРБ Музика Н.М., підкресливши необхідність виховання інформаційної та бібліотечно-бібліографічної культури дітей.

Про роботу лялькового театру «Лялькарі», який діє на базі Калинівської бібліотеки-філіалу № 13 Броварської РЦБС детально розповіла завідуюча книгозбірні Марусік А.Л.

«Публічна бібліотека – це не тільки місце в якому можна почитати книжку, а й простір для формування творчої особистості. Тому в 2015 році разом з нашими активними користувачами-школяриками ми створили ляльковий театр. Ця нова для нас форма бібліотечної роботи допомагає привернути увагу читачів до паперової книжки, «оживити» її, спонукає дітей після цікавої вистави звернутися до неї, зануритися в її зміст. Такий театр розширює читацьку аудиторію, допомагає створити атмосферу свята. Неможливо переоцінити його роль у вихованні малечі. У нас діти не лише із задоволенням дивляться повчальні вистави, але й приймають активну участь у їх створенні дійства, виготовленні ляльок і складанні казкових сценаріїв», - інформувала виступаюча, підкресливши доброчинну складову діяльності театру. Наприкінці виступу було продемонстровано колегам кумедних лялькових героїв українських народних казок самостійного виготовлення.

Підсумки чергового семінару-практикуму для бібліотечних працівників підбила директор Броварської РЦБС Кошелєва Л.В.