Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Бібліотеки Київської області активно впроваджують Універсальну десяткову класифікацію (УДК)

03 серпня 2017 року на базі міської бібліотеки для дорослих відбувся семінар–практикум для бібліотечних працівників Кагарлицького району Київської області на тему «Впровадження Універсальної десяткової класифікації в бібліотеках району», який організували і провели бібліотечні спеціалісти Кагарлицького районного відділу культури і туризму, національностей та релігій (провідний спеціаліст: В.В.Полозов, провідний методист з бібліотечної справи: А.П.Коршунова). Бібліотечні працівники району ознайомилися з викладками літератури «2017 рік – Рік Японії в Україні», « Реформація і Україна»(до 500 річчя Реформації), «Витоки нашої мудрості: до 980 річчя заснування бібліотеки Ярослава Мудрого», «Митці - ювіляри 2017 року», «Книги - ювіляри 2017року», який організували бібліотечні працівники Кагарлицької міської бібліотеки для дорослих (завідувач: Н.Г.Малєєва).

Провідний методист РОМЦНТ по бібліотечній справі Антоніна Коршунова ознайомила присутніх з історією впровадження УДК в Україні та зарубіжних країнах. Розповіла про сайт Книжкової палати України ім. І.Федорова, де можна детально ознайомитись з усіма аспектами УДК та методикою індексування документів. Окреслено організаційні питання впровадження УДК у бібліотеках району. Було детально розглянуто класи УДК та віднесення до них документів з різних галузей знань, ознайомлено з структурою допоміжних таблиць та використання розділових знаків. Дано рекомендації по вилученню з фондів бібліотек зношених та застарілих за змістом документів, дотримання графіку переобліків фондів.

На семінарі було використано презентації «УДК. Методика визначення індексів для документів за класифікаційною системою УДК» і «Особливості систематизації за УДК з урахуванням вікових категорій користувачів». Їх презентації здійснив провідний спеціаліст відділу культури і туризму, національностей та релігій Віталій Полозов.

Також було надано методичні рекомендації по проведенню у бібліотеках заходів до Року Японії в Україні, який відзначається у країні відповідно Указу Президента України №1/2017 від 11.01.2017р. Детально ознайомлено з інформаційно – методичними матеріалами Київської обласної бібліотеки для дітей «Японія – країна світанкового сонця», зроблено огляд творчості «Письменники Японії».

Бібліотечним працівникам району було дано домашнє завдання: підготувати туристичний маршрут або путівник по своєму населеному пункту (в рамках Року туризму в Україні). Провідний методист РОМЦНТ

Антоніна Коршунова
04.08.2017р.