Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Виїзд до бібліотек Володарськоъ районної централізованої бібліотечної системи

11 липня 2017 року дирекція і спеціалісти КЗ КОР "Київською обласною бібліотекою для дітей", як науково-методичним, координаційно-консультативним, інформаційним центром з питань бібліотечного обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області (генеральний директор М. П. Зніщенко),─ здійснили виїзд з метою обстеження, вивчення діяльності та надання науково-методичної і практичної допомоги бібліотекам Володарської районної централізованої бібліотечної системи (директор: Н. С. Кошова, заступник директора по роботі з дітьми: С. Ю. Смертенюк) з питань популяризації екологічних знань засобами бібліотеки. В рамках виїзду було обстежено, вивчено діяльність та надано методичну і практичну допомогу Володарській районній центральній бібліотеці, Володарській районній бібліотеці для дітей, бібліотекам - філіям с. Березна (завідувач: Н. А. Гаврилко) та с. Городище-Пустоварівське (завідувач: Н. В. Бойко).

Необхідно зазначити, що діяльність керівництва та працівників Володарської РЦБС, як з питань екологічного виховання, так і з інших питань бібліотечної діяльності заслуговує на високу оцінку. Впроваджуються сучасні методи і форми роботи з читачами, місцевою громадою,оригінальні форми та підходи візуальної популяризації документів.

Так, завідувач бібліотеки-філії с. Березна Н. А. Гаврилко застосовує новаторські методи і оригінальний творчий підхід популяризації документального фонду бібліотеки та в роботі з читачами різних вікових категорій.

Розроблені і естетично оформлені оригінальні книжково-ілюстративні, книжково-предметні виставки з сучасними цікавими назвами та актуальними розділами. Створено зону комфортного спілкування для читачів дошкільного віку та сімей з малюками.

Велика подяка сільському голові с. Березна С. В.Корчемному за дієву опіку даною бібліотекою (передплата періодичних видань на 1 півріччя 2017р. ─ 2000 грн.; канцтовари ─ 500 грн.; штори на вікна 2000 грн.; кавоварка та електрочайник для створення невимушеного спілкування під час засідань любительських об'єднань; фінансове забезпечення, придбання заохочувальних призів та інших витрат під час проведення масових заходів в бібліотеці з читачами різних вікових категорій тощо). Честь і хвала такому сільському голові.

Діяльність бібліотеки-філії с. Городище-Пустоварівське (завідувач Н. В. Бойко) з екологічних питань і з питань інших напрямів діяльності відповідає сучасним вимогам. Перевагою є наявність та активне використання інтернет-ресурсів . Відчутна допомога місцевої сільської влади (сільський голова: О. А. Гончарук), за що щира йому подяка. Недоліком в бібліотечному обслуговуванні населення даного села є те, що дана бібліотека - філія Володарської РЦБС розташована в приміщені школи. Сільська бібліотека-філія є за структурною формою зразком публічної бібліотеки, функції якої суттєво відрізняються від функцій шкільної бібліотеки.

В рамках виїзду в Володарську РЦБС відбулася зустріч з завідувачем сектору культури, національностей та релігій Володарської районної державної адміністрації Світланою Миколаївною Міняйло. Під час спілкування відбувся обмін думками щодо подальшого розвитку бібліотек району та шляхів удосконалення їх діяльності.

Дирекцією та спеціалістами КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" були надані консультації та методичні і практичні поради бібліотечним працівникам Володарської РЦБС з питань:

  • удосконалення та розвитку документального фонду, зокрема місця літератури з екології в ньому;
  • удосконалення форми обліку видачі інформаційно-бібліографічних довідок;
  • списання літератури: зношеної, застарілої, такої,що втратила свою актуальність та ідейно, історично не відповідає сучасній ідеології розвитку українського суспільства на засадах національно-патріотичної самосвідомості та незалежності України.
  • запровадження Універсальної десяткової класифікації в бібліотеках району;
  • актуальних питань сучасної бібліотечної діяльності та надання інформаційних послуг місцевим громадам.

Діяльність Володарської РЦБС (директор: Н. С. Кошова, заступник по роботі з дітьми : С. Ю Смертенюк) заслуговує на поширення їх досвіду в бібліотеках Київської області.