Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Впровадження Універсальної десяткової класифікації в бібліотеках Київської області

4 липня 2017 року на базі КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" відбувся обласний семінар за участю директорів , завідувачів відділами комплектування, обліку, обробки документів та бібліографів районних і міських централізованих бібліотечних систем Київської області за темою: "Впровадження Універсальної десяткової класифікації в бібліотеках Київської області"(програма семінару додається).

Відкрив обласний семінар директор КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей", кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Зніщенко М. П., який у своєму виступі акцентував увагу на важливий момент перебудови діяльності бібліотек ─ перехід бібліотек на систематизацію документів за Універсальною десятковою класифікацією.

В роботі семінару взяла участь Муравйова В. М. ─ завідувач відділу класифікації ДНУ "Книжкова палата України ім. І. Федорова" з темами: "Впровадження УДК у роботу бібліотек" та "Роль класифікаційної системи УДК у світі". Зокрема, вона зупинилася на тому, що 29 березня поточного року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 № 177 "Про припинення використання в Україні Бібліотечно-бібліографічної класифікації", і відтепер в Україні впроваджується Універсальна десяткова класифікація, методичне забезпечення і впровадження якої здійснює Державна наукова установа "Книжкова палата України імені Івана Федорова". Муравйова В. М. надала бібліотечним працівникам Київської області високопрофесійну консультацію з зазначеної теми та дала вичерпні детально-конкретні відповіді на всі запитання бібліотечних фахівців, за що бібліотечна Київщина їй щиро вдячна. Велика подяка і директору ДНУ "Книжкова палата України ім. Федорова" М. І. Сенченку та його заступнику з наукової роботи Г. О. Гуцол, які дієво долучилися до організації даного семінару. Дирекція та завідувачі відділами КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" надали бібліотечним спеціалістам Київської області консультації, методичні і практичні поради з різних детальних питань впровадження УДК в діяльність бібліотек Київської області, які зафіксовано в програмі семінару, що додається. Керівникам та бібліотечним спеціалістам, що брали участь в даному семінарі, було надано методико-практичні матеріали (за допомогою флеш - копіювання) на допомогу практичному запровадженню УДК в бібліотеках Київської області, а саме: текст Постанови Кабінету Міністрів від 22.03.2017 р. № 177 "Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації", "Рекомендаційний план організаційних заходів з впровадження УДК В бібліотеці"(розроблений КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"), "Скорочені таблиці з УДК"(розроблені ДНУ "Книжкова палата України ім. І. Федорова"), "Орієнтовна робоча схема таблиць УДК" (з досвіду роботи Національної бібліотеки України для дітей).

Таким чином, впровадження Універсальної десяткової класифікації в бібліотеках Київської області стартувало. Бібліотечним фахівцям Київщини в діяльності з запровадження УДК необхідно пам'ятати ще одну річ: рекласифікація документального фонду будь-якої бібліотеки повинна проводитися паралельно з вилученням зношених, застарілих документів, документів, які втратили свою актуальність, для подальшого їх списання. Зазначені документи рекласифікації не підлягають.

Завдяки домовленості між директорами М. І. Сенченком та М. П. Зніщенком бібліотекам Київської області була надана можливість під час семінару придбати "Таблиці зіставлення УДК і ББК", розроблені ДНУ "Книжкова палата України ім. І. Федорова".

Також в рамках даного семінару, відбулася творчо-ділова зустріч керівників та спеціалістів бібліотек Київщини з підполковником, редактором відділу соціальної політики центрального друкованого органу Міноборони України газети "Народна армія" Ткачуком Р. В., який воював в зоні АТО 2014-2016 рр., був речником в Луганській області , керівником військово-цивільної адміністрації с. Трьохізбенка та ще 5-ти сіл. Він презентував присутнім газету "Народна армія" (передплатна ціна на півріччя ─ 109 грн; телефон редакції : 044-489-50-12), та поінформував, що передплатникам ─ бібліотекам вони надають безкоштовно книги, що відображають життя захисників України в АТО.

Підвів підсумки обласного семінару та побажав нових звершень в бібліотечній діяльності та життєвих успіхів генеральний директор КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" М. П. Зніщенко.