Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Вісті з Броварської районної централізованої бібліотечної системи

«Публічна бібліотека і користувач: формування якісного читання»

«Без високої культури читання немає ні школи, ні справжньої розумової праці. Читання – це найважливіший інструмент навчання та джерело багатого духовного життя» В. Сухомлинський

24 травня 2017 року на Київщині на базі Броварської центральної районної бібліотеки відбувся семінар-практикум «Публічна бібліотека і користувач: формування якісного читання» за участю бібліотечних працівників ЦРБ, бібліотек-філій Броварської ЦБС та бібліотек Калитянської ОТГ.

Історичним екскурсом «Споконвіку було СЛОВО», присвяченому Дню слов’янської писемності і культури, було розпочато чергову зустріч колег. Працівники Великодимерської бібліотеки-філії № 2 (завідувач: Рубанка Г.М.) та юні учасники її унікального Театру Книги «Дивослово» презентували цікаву екскурс-подорож щодо витоків, передумов та становлення слов’янської писемності. Після яскравого тематичного свята було розпочато семінар-практикум для бібліотечних працівників.

У вступному слові директор Броварської РЦБС Кошелєва Л.В., спираючись на результати сучасних соціологічних досліджень, констатувала значне зниження зацікавленості до читання у суспільстві, особливо серед молоді, та підкреслила особливу роль бібліотекаря як організатора читання і виховання особистості читача через книгу.

Кошелєва Л.В. зробила акцент на важливому значенні публічних бібліотек в умовах економічної, соціальної, політичної та психологічної кризи в країні, оскільки саме бібліотеки і надалі залишаються доступним та безкоштовним джерелом отримання достовірної інформації, а також майданчиком, що об’єднує суспільство.

«Розпорядженням Кабміну України «Про схвалення Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України» на книгозбірні покладаються дуже важливі завдання щодо популяризації книги і читання, пошуку інноваційних форм і методів роботи з сучасними користувачами», - додала промовець.

Про популяризацію читання як пріоритетного напрямку роботи сучасної бібліотеки розповіла завідувач методично-бібліографічним відділом Броварської ЦРБ Кальченко О.М., зазначивши основні напрями діяльності книгозбірень Броварської РЦБС та підкресливши виняткову роль бібліотечного спілкування та культури читання.

Досвідом роботи щодо сучасних методів просування Української книги поділилася завідувач відділом обслуговування Броварської ЦРБ Дуброва Н.В.: «Сьогодення вимагає від бібліотеки розширення функціонального діапазону культурного посередника між читачем і книгою, громадою і владою, задоволенні їх інформаційних потреб. Книгозбірням треба прагнути до збільшення кількості користувачів різних вікових категорій, особливо дітей і молоді, які відчувають жагу до читання, а нам, господарям книжкових багатств, є що їм запропонувати. Читання повинно стати культурною звичкою, радісним заняттям, яке спроможне підняти духовний рівень сучасної особистості», - наголосила виступаюча.

Про сімейне читання як спільну діяльність родини та бібліотеки, його організацію та відродження у родині розповіла методист І категорії методично-бібліографічного відділу Броварської ЦРБ Бичківська С.В.: «Якщо читають батьки, читатимуть і діти. Це аксіома. І в цьому коловороті – «книга-читання-навчання-виховання», бібліотека чітко бачить своє місце поряд з родиною і школою. Слід делікатно спрямовувати батьків у русло сімейного читання, тактовно пропонувати послуги бібліотеки, ненав’язливо запрошувати до участі в спільних заходах, вчасно інформувати про літературу, що допоможе вирішити проблеми в навчанні і вихованні дітей».

Незабаром розпочнуться літні канікули. З метою цікавого, змістовного та корисного їхнього проведення, книгозбірні Броварської ЦБС традиційно готують свої програми літнього читання для дітей «Літня подорож у Книжкове королівство». Саме такі розробки презентували завідувачі Гоголівської бібліотеки-філії № 4, Пухівської бібліотеки-філії № 18 та Семиполківської сільської бібліотеки Калитянської ОТГ.

Після консультацій фахівців, підсумки чергового районного семінару-практикуму для бібліотечних працівників підбила директор Броварської РЦБС Кошелєва Л.В.




«Щоб сміхом дзвеніло дитинство»

Великодимерська бібліотека-філіал № 2 Броварської ЦБС у рамках Дня захисту дітей підготувала для своїх читачів (учнів 2-3-х класів) літературну годину «Мир починається з мене». Працівники книгозбірні Галина Рубанка, Наталія Терлюк та Ірина Семиног познайомили юних книголюбів з Конвенцією ООН про права дитини, бо кожна дитина має право знати свої права і вчитися ними користуватися.

Діти ознайомилися з літературою про національні символи держави, видатних українців, сучасних Героїв України через книжково-ілюстративну виставку «Яка ж ти невмируща, Україно, з снопом пшеничним, з поглядом Дніпра».

Учасники унікального театру книги «Дивослово» Великодимерської бібліотеки-філії № 2 підготували літературно-театралізовану презентацію «Щоб сміхом дзвеніло дитинство».

«Нехай крокує літо в зелені, в цвіту, оновлюється вся наша держава, Своє майбутнє - зміну молоду, віншує щиро Україна, школа, мама!»




«Краса землі моєї - діти»

Цікаві та змістовні заходи для читачів-учнів початкових класів пришкільного табору місцевої загальноосвітньої школи підготували працівники Гоголівської бібліотеки-філії № 4 Броварської РЦБС Київської області з нагоди Дня захисту дітей.

Розважальне свято «Краса землі моєї - діти» відбулося на базі Гоголівської книгозбірні.

Під час бібліотечного асорті «Діти – наші квіти» малеча активно спілкувалася, гралася у веселі ігри, переглядала мультиплікаційні фільми в бібліокінозалі. Свої художні здібності читачі проявили під час конкурсу малюнків «Чарівний світ дитячого мистецтва». До речі, однойменна арт-виставка діятиме у Гоголівській бібліотеці протягом літніх канікул.

Запрошуємо усіх Читайликів та Пізнайків приєднатися до нашої програми літнього відпочинку «Подорож у Книжкове королівство»! Гарний настрій гарантуємо!




«В щасливій родині – щасливі діти»

Щороку в перший день літа в Україні та світі відзначається Міжнародний день захисту дітей. Це свято стало символом дитячої радості та надії. Адже саме в дітях ми бачимо здійснення своїх мрій і сподівань, прагнемо, щоб вони росли здоровими і мали усі умови для всебічного розвитку.

Наші діти – майбутнє нашої країни. Кожна щира усмішка та промовлене ласкаве слово – це внесок у щасливе дитинство маленьких українців.

День захисту дітей – це не лише веселе свято для малечі, але й нагадування суспільству про необхідність поважати та захищати їхні права, щоб у майбутньому вони стали хорошими батьками і гідними громадянами своєї країни.

31 травня 2017 року на базі Требухівської бібліотеки-філіалу № 8 Броварської ЦБС було проведено дитячий дайджест «Хай сміхом лунає дитинство» для учнів 3-го класу місцевої школи.

Актуальним та змістовним інформаційним повідомленням щодо дотримання прав дитини в Україні розпочала тематичний захід завідуюча Требухівською книгозбірнею Лисенко Г.В.

«Захист прав дитини у повній мірі залежить не тільки від держави, а й від родини. Видатний український педагог В. Сухомлинський казав: «Сім’я – це первинне середовище, де дитина повинна вчитися робити добро», - наголосила виступаюча.

Учні 3-го класу також стали учасниками літературних читань «А дитинство пахне літом...» та слухачами поезій відомої місцевої поетеси, бібліотекаря І категорії Требухівської бібліотеки-філіалу № 8 Броварської ЦБС, члена Національної спілки журналістів України Кольцової Н.Т.

Тематична експрес-виставка «В щасливій родині – щасливі діти» та яскравий дитячий куточок «Дорогами казок» створили святковий настрій та подарували незабутні миті спілкування з книгою.

Попереду 90 сонячних, веселих літніх днів, кожен з яких можна зробити змістовним, корисним і цікавим, завітавши до бібліотек-філіалів Броварської ЦБС. Сучасні бібліотечні програми літнього відпочинку «Бібліотека – острів фантазії і творчості» будуть актуальними протягом канікул, а тому ми запрошуємо мам, тат з дітьми, бабусь і дідусів з онуками до наших книгозбірень. Ви із задоволенням проведете час.