Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Великий терор – сторінки історії

У Вороньківській сільській бібліотеці Бориспільського району Київської області до 80-х роковин Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років бібліотекарем Світланою Григор облаштована виставка – реквієм «Великий терор – сторінки історії». Привернути увагу користувачів бібліотеки і розповісти їм про трагічні події в долі України, викликані насильницьким впровадженням комуністичної ідеології. Відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства - основна ідея цієї виставки.

В 30-і роки винищено декілька мільйонів українців: одні загинули в страшних муках шляхом навмисно влаштованого голоду, інші були винищені в процесі переслідувань. Рішенням сталінської влади їх було безпідставно оголошено «ворогами народу» та страчено фактично без суду та слідства, приречено на муки і голодну смерть у таборах чи на засланні. Сьогодні жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій, немає і не може бути. Злочини, яким немає прощення, минуле з гірким присмаком у світлі воскреслої правди постає перед нами по – новому.

Вони представлені на виставці-реквіємі в цілій низці цікавих документальних та художніх творів.

Слід зазначити, що практика застосування методів політичного терору є звичною для деяких правлячих режимів і нині. Так, на загарбаних Російською Федерацією українських територіях, запанували репресії проти українців, кримських татар, усіх, хто вважає Україну своєю Вітчизною.

Сьогоднішня суспільно – політична ситуація зобов’язує весь наш український народ об’єднатися та виховати молоде покоління українців на кращих засадах історичної пам’яті, відданих захисників своєї землі – неньки України. Цьому сприяє виставка-реквієм "Великий терор - сторінки історії".