Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Використання комп'ютерних технологій в прямих та дистанційних формах методичного забезпечення діяльності бібліотек

15 листопада 2016 року, згідно Плану роботи управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації, Київською обласною бібліотекою для дітей проведено обласний семінар за участю методистів районних і міських централізованих бібліотечних систем Київської області за темою: "Використання комп'ютерних технологій в прямих та дистанційних формах методичного забезпечення діяльності бібліотек" (програма додається).

Відкрив обласний семінар генеральний директор Київської обласної бібліотеки для дітей М.П.Зніщенко.

В своєму виступі він наголосив, що бібліотеки на сучасному етапі розвитку людства і суспільства обов'язково повинні бути технічно оснащенні і всебічно використовувати комп'ютерні технології, що надають бібліотекам унікальний шанс розвитку нових напрямів в їх діяльності. Саме бібліотеки – серце інформаційного суспільства – і є тим соціальним інститутом, інформаційно-інтелектуальним центром, який може і виконує місію носія знань та інформації, як для сучасного суспільства, так і для майбутніх поколінь.

В обласному семінарі взяла участь головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації В.М.Гонтарук з темою: "Бібліотечна статистична звітність – важлива складова діяльності бібліотек області".

В рамках семінару відбулася зустріч з молодою письменницею з м. Богуслав Київської області Аллою Гутніченко (іноді пише під псевдонімом – Алла Іонова), яка презентувала свої дві книги в жанрі фентезі для середнього шкільного віку "Ненаписана історія" (Б.Ц. : ФОП "Кірілін Б.П."; В-ць : ТОВ "Інтерсервіс", 2013. – 296 с.) та "Таємниця темних катакомб" (Дніпропетровськ : Середняк Т.К., 2016. – 304 с.). Вона розповіла про свою творчість, подарувала книги зі своїм автографом Київській обласній бібліотеці для дітей та зробила надписи на тих книгах, що в неї придбали бібліотечні працівники Київської області, які брали участь у семінарі. Зустріч пройшла творчо, плідно і корисно для обох сторін.

Традиційно під час семінару було запропоновано коментований перегляд мультимедійної книги, підготовленої спеціалістами Київської обласної бібліотеки для дітей (Т.П.Грабко, Л.В.Смисловська, І.Г.Трегуб, Ю.А.Бєлая).

Учасникам семінару були надані необхідні методичні поради та інформація шляхом грунтовних консультацій та копіювання електронних версій документів стосовно методики підготовки звітно-планових документів та їх електронних версій про діяльність районних і міських ЦБС Київської області 2016-2017 рр., планування їх діяльності на 2017 рік та інших напрямів інформаційно-бібліотечної роботи.

Програму семінару було доповнено приємною подією: урочистою передачею нагород та призів читачам-дітям бібліотек Київської області – переможцям Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості, присвяченого 25-й річниці Незалежності України "Мрії про Україну: дитячий погляд" (за підсумками обласного туру) та інших конкурсів, що проводила Київська обласна бібліотека для дітей.

Під час профдискусії учасники семінару поділились досвідом вирішення проблемних питань.

Підводячи підсумки обласного семінару, генеральний директор Київської обласної бібліотеки для дітей М.П.Зніщенко зауважив, що наукові підходи та використання новітніх технологій в організації методичного забезпечення районних і міських ЦБС, використання комп'ютерних технологій в прямих та дистанційних формах методичного забезпечення діяльності бібліотек, дозволять значною мірою розширити межі традиційного бібліотечного обслуговування суспільства та створять умови для якісного комплексного надання послуг для різних категорій читачів.