Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Лист голові Обухівської районної державної адміністрації О.В.Туренку щодо Обухівської районної бібліотеки для дітей та Обухівської центральної районної бібліотеки

"15"лютого 2017 року № 01-09/36

Голові Обухівської районної
державної адміністрації
О.В.ТУРЕНКУ
Копії:
Народному депутату України
М.І.ЛАВРИКУ
Голові Обухівської районної ради
К.О.ШУШАКОВУ
Начальнику відділу культури,
національностей та релігій Обухівської
райдержадміністрації
Г.І.ЧУЛІЙ
Директору Обухівської РЦБС
Л.І.КОБИЛІНСЬКІЙ
Редакції газети "Обухів-сіті"


Шановний Олександре Валентиновичу!

Дякуємо Вам за розуміння і слова підтримки в справі збереження Обухівської районної бібліотеки для дітей, Обухівської центральної районної бібліотеки, що викладені в листі № 60-359/07-08 від 01.02.2017 року.

Нам імпонує Ваше бачення змін в іміджі українських бібліотек, де, на Ваш погляд, головним напрямком роботи сучасної бібліотеки ХХІ століття, є "цифровий сторітеллінг". Але крім "сторітеллінгу" існує багато пропозицій для користувачів бібліотек для дітей, молоді і дорослих в провідних бібліотеках України, зокрема: онлайнові, інформаційно-тематичні послуги, дистанційні навчання, тренінги, семінари, флешмоби, коворкінги, фандрейзинги і т.п. і т.д.

Статистичний аналіз цифрових показників бібліотек Обухівського району за період 2010-2016 рр. свідчить, що при наявності 23 сільських бібліотек, бібліотеки сіл Трипілля та Щербанівки законсервовані і не працюють на обслуговування мешканців цих сіл із-за відсутності приміщень і кадрів, капітальних ремонтів потребують 7 бібліотек району, в процентному відношенні всього 52,1 % нездатні виконувати навіть онлайн-послуги. Відсутнє програмне забезпечення для створення зведеного електронного каталогу, що не дозволяє оперативно надавати інформаційні послуги користувачам про нові надходження та наявні джерела інформації в Обухівській РЦБС. На 0,5 посади бібліотекаря працює - 16, на 0,25 -2, на 0,75 - 2 працівників.

Станом на 15 лютого 2017 року у бібліотеці села Григорівка обвалилася стеля. З 1 березня ц.р. планується закриття бібліотеки в с.Кулі, а в бібліотеках сіл Дерев'яна, Деремезна немає бібліотекарів.

Про яке впровадження "сторітеллінгу" в практику роботи Обухівської РЦБС з наявними сільськими бібліотеками може йти мова, коли із 36 бібліотечних працівників 20 працює неповний робочий день.

Ділити людей, що користуються бібліотечними послугами центральної районної бібліотеки на сільських і міських, якось не витікає із положень Конституції України, законів і нормативно-правових актів, що стосуються розвитку бібліотечної справи в Україні.

У листі Міністра культури України Є.Нищука (№ 47/9-3/15-17 від 19.01.2017 року) "Головам обласних рад, головам обласних державних адміністрацій" "Щодо дотримання культурних прав і свобод громадянина" наголошується: "Акцентую увагу, що недалекоглядні кроки, пов'язані з псевдоекономією бюджетних коштів для надання культурних послуг, у короткостроковій перспективі, призводять до деградації людського ресурсу, зменшення його потенціалу, перешкоджають творчому розвитку особистості… Порушення основних прав і свобод громадянина, зокрема культурних, призводить до нерівного доступу до отримання культурних послуг і носить дискримінаційні ознаки щодо певних міст, сіл, селищ тощо…Зазначені матеріали будуть використані під час підготовки до найближчого засідання Ради регіонального розвитку".

В Київській області існують різноманітні форми управління закладами культури. Наприклад, в Згурівському районі не існує відділу культури, а є сектор культури, у Бориспільському районі - відділ культури, молоді та спорту. В Кагарлицькому районі в 1994 році районну бібліотеку передали в м.Кагарлик, проте району це не заважає проводити районні заходи: семінари, презентації, урочистості. Бориспільський район також передав свої районні бібліотеки м. Бориспіль. Зекономлені кошти на утримання управлінського апарату районними райдержадміністраціями перенаправляються на розвиток та надання культурологічних, освітніх, спортивних, бібліотечних послуг, придбання книг, технічних засобів.

Як використовувати "цифровий сторітеллінг" і сучасні технічні засоби в практиці державницької політики, яскраво продемонстрував голова Київської облдержадміністрації О.Л.Горган, коли, будучи ще головою Вишгородської районної держадміністрації, 14 березня 2016 року провів захід в рамках проекту "Читаємо книгу дітям уголос" у Вишгородській районній бібліотеці для дітей (Цей захід постійно рекламується Київською обласною бібліотекою для дітей на сайті Київської обласної бібліотеки для дітей в рубриці "На допомогу бібліотечним працівникам Київської області", навчитися і зробити висновки, яким чином подібні заходи треба проводити в своїх районах, селах, містах Київської області). Таким чином, О.Л.Горган започаткував бібліотечну естафету по Київській області під назвою "Читаємо книгу дітям уголос".

8 листопада 2016 року О.Л.Горган, вже призначеним головою Київської ОДА, у своєму виступі з нагоди професійного свята - дня працівника культури, значну увагу приділив розвитку бібліотечної справи в Київській області, зокрема, обслуговуванню дітей та молоді, вимагав підвищеної турботи і допомоги від представників різних гілок влади Київської області в сприянні роботи спеціалізованих бібліотек для дітей і молоді.

З огляду на викладене, та згідно своїх Статутних повноважень Президія Громадської організації "Українська Асоціація працівників бібліотек для дітей" буде і надалі моніторити стан справ навколо Обухівської РЦБС, районної бібліотеки для дітей щодо дотримання культурних прав і свобод громадянина, прав дитини в незалежній Україні.

Для детального ознайомлення зі станом бібліотечної галузі в Обухівському районі надаємо статистичний аналіз цифрових показників бібліотек Обухівського району за період 2010-2016 рр.


Додаток на 1 арк. - Перегляянути


З повагою
Віце-президент ГО "Українська
Асоціація працівників бібліотек для дітей",
кандидат історичних наук, заслужений
працівник культури України
М.П.Зніщенко