Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Інформаційно-просвітницький проєкт "Кримська світлиця"

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" продовжує цикл заходів в рамках інформаційно-просвітницького проєкту "Кримська світлиця", що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК) та пропонує до уваги  інформаційний матеріал до Дня Автономної Республіки Крим, який відзначається 20 січня.

Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України. Зміст автономії Криму визначено у статтях 134-139 Конституції України, якими встановлено повноваження Автономної Республіки Крим, а також її відповідних органів.

День автономної республіки Крим щорічно відзначається 20 січня. Ця дата пам’ятна тим, що в 1991 році саме 20 січня жителі Криму, волевиявленням під час референдуму, висловились за надання півострову статусу автономної республіки у складі України.  

На законодавчому рівні статус автономії Криму був закріплений 12 лютого 1991 року, коли Верховна Рада Української РСР ухвалила закон про відновлення КАССР в межах існуючої Кримської області Української РСР.

В складі України Кримська автономна республіка має всі атрибути національної символіки, в тому числі свій герб і прапор.

У січні 1991 року кримські татари на заклик Організації кримськотатарського національного руху, яку тоді очолював Мустафа Джемілєв, бойкотували всекримський референдум і довго не визнавали такого роду автономії. Тоді головним аргументом було те, що не всі репатріанти повернулися з місць депортації. Та на думку деяких експертів, в складній історичній обстановці саме відтворення автономії в 1991 році дозволило зберегти на Кримському півострові міжнаціональний мир, забезпечило умови для нормального соціально-економічного та культурного розвитку жителів півострова. 

Згодом, 1 грудня 1991 року мешканці Кримського півострова на Всеукраїнському загальнонаціональному референдумі ще раз висловили свою чітку позицію та переважною більшістю підтримали Акт проголошення незалежності України. 

Сьогодні багато  кримчан, вимушених покинути півострів після його окупації Росією, переживають тривожні почуття − День Автономної Республіки Крим вони відзначають далеко від малої батьківщини. Велика частина вимушених переселенців − представники кримськотатарського народу, які з самого початку чинили опір сепаратистським проросійським силам і донині докладають зусиль для деокупаціі Криму.

Кримськотатарська громада під час анексії Криму стала найбільш патріотично налаштованою частиною жителів півострова, яка прагне звільнити його від російських окупантів, незважаючи на жорсткі дії російських силовиків проти не тільки лідерів народу, а й рядових кримських татар.   Україна спільно з  Всесвітнім конгресом кримських татар проводить різноманітні акції по всьому світу, з тим, щоб об`єднати світове співтовариство на боротьбу з російським агресором. Сьогодні  боротьба України за мирне повернення Криму ведеться вже в міжнародних судах ООН. Автономна Республіка Крим є і залишається територією Незалежної України, що визнано в усьому цивілізованому світі. 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" постійно інформує своїх користувачів у рубриці "Історичний лікбез", на сайті бібліотеки, про те, як виживає окупований Крим та назріваючу екологічну катастрофу півострова.

26 лютого, згідно з указом Президента України,  встановлено День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

"Повернення Криму Україні – не просто моя мета як президента або позиція як громадянина України, це не тільки наша загальна мрія, це запорука безпеки на планеті, це відновлення миру", – наголосив Президент України Володимир Зеленський.

Крим є Україна!