Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" вітає з РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" представляє книжкову викладку "Різдво святкує Україна - Різдво святкує вся родина".

 

Різдво!.. Ви чуєте? Лишень від звуків цього чарівного слова 

у небі починають співати невидимі дзвіночки, і здається,

 що от-от станеться дещо казкове. Чуєте?

Сашко Дерманський

"Крамничка тітоньки Мальви"

 

     РІЗДВО – найбільше родинне, церковно-релігійне свято зимового  циклу. Це час затишних вечорів у колі родини та з друзями з різноманітними звичаями і обрядами; це час чарівних історій з веселими колядками, щедрівками та вертепами; це величний час  родинного єднання і злагоди. Згідно з християнським віросповіданням це день народження Ісуса Христа.

     Традиційно, святкування починається ввечері напередодні Різдва – 6 січня. 

Особливий магічно-містичний Святвечір символізує народження Христа. Святвечір  – це спільна вечеря всього роду, і живих і мертвих, поминальний Родовий обряд. До спільної вечері збиралася уся родина: батько і син, мати і донька, бабуся і дідусь, сестри і брати, діти і онуки, і навіть «духи» (душі померлих родичів) також уявно сідають до столу. Обов’язковим атрибутом застілля є 12 пісних страв на столі. Існують дві версії трактування цього числа: за однією — це кількість апостолів, а за іншою — кількість місяців в одному році.                                                                 Головною стравою Святвечора є запашна медова кутя. Кожна складова куті має своє значення: мак символізує зорі на небі та молодість, пшениця – життя, мед – здоров’я, горіхи – багатство, родзинки – життя та любов, Боже провидіння.

     В цей день вечеря починається з читання молитви ("Отче наш") та слів подяки усім шанованим предкам. Завершується вечеря теж молитвами та подяками. Одна із найдавніших сімейних традицій у переддень Різдва — після застілля з родиною нести вечерю хрещеним батькам. Зазвичай брали кутю та інші страви і йшли в гості на декілька годин, але потім обов’язково вертались додому аби зустріти ранок Різдва з сім’єю.

     Вранці 7 січня люди радісно вітаються  "Христос народився!", а у відповідь чують — "Славімо його!". І починалося  святкування Різдва, яке продовжувалося аж до 9 січня. 7 січня у всіх храмах відправляються святкові Різдвяні Літургії. люди йдуть на богослужіння, а далі – ходять в гості до родичів, колядують та водять вертепи, які показують вистави про народження Христа у Віфлеємі. За допомогою колядок діти і дорослі вітають родичів й друзів з народженням Ісуса, а також бажають щастя, здоров’я і достатку родинам. 

     Різдво Христове — це, в першу чергу, свято добра, миру і милосердя. Попри те, що Різдво — день сімейний, дуже важливо в цей час допомагати хворим, сиротам, вдовам, бродячим тваринам і всім тим, хто з різних причин позбавлений святкових радощів.

 

На столі — свята вечеря,

вся родина за столом.

Відчиняє ангел двері

позолоченим крилом.

Благу вість нам сповіщає

про народження Христа.

В хаті свято розцвітає,

гріє душу доброта.

Пахне сіном і кутею.

Сяє зірка. Сніг скрипить.

І колядка над землею

з білим ангелом летить.

                      Надія Гуменюк

 

"ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!"

ЗІ СВЯТОМ, БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!