Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Поезія безсмертності душі Василя Стуса»

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» представляє викладку книг  із фондів бібліотеки  «Поезія безсмертності душі Василя Стуса».

 

6 січня відзначається день народження  ВАСИЛЯ СЕМЕНОВИЧА СТУСА (06.01.1938 – 04.09.1985) -  видатного поета XX століття, прозаїка, мислителя, літературознавця, правозахисника. Одного із найактивніших представників українського дисидентського руху шістдесятників, Лауреата Державної премії  ім. Т. Шевченка (1991),  Героя України (2005, посмертно).

Його по-праву називають моральним авторитетом нації. За власні переконання щодо національної незалежності України, необхідності збереження й розвитку української культури, відродження духовності та історичної пам’яті Василь Стус зазнав репресій з боку радянської влади,  його творчість була заборонена. За страшні роки з 65-го по 85-й рік XX ст., влада знищила фізично не тільки Поета, а й велику частину його творчого спадку.

Та назавжди залишиться в українського народу пам'ять про Поета-борця та Поета-патріота. А своєму народу Поет залишив духовну спадщину - як зматеріалізований у слові біль свого часу, біль України.

 

Згадаймо всіх, хто вмер за Україну,

Всіх тих, хто недожив, недокохав,

Кого везли в вагонах на чужину,

Хто в більшовицьких таборах конав.

Хто день у день ніс хрест важкий до скону,

Хто йшов і падав, але знов вставав,

Хто не вернувся й досі ще додому,

Хто край свій ні на мить не забував.

Згадаймо мертвих і живих ще нині,

Хто Україну над усе кохав,

Усіх, хто в дальній і близькій чужині

Про неньку пам'яті не розтоптав.

                                                                     Василь Стус

 

Усе життя йшов Василь Стус до України, свого народу. Тепер він з ним навіки.

ЧИТАЙМО ТВОРИ ВАСИЛЯ СТУСА. ПРИСЛУХАЙМОСЯ ДО ЙОГО ВЕЛИЧНОГО  І МУДРОГО СЛОВА.

 

Для пошуку книг Василя Стуса у фондах КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» можна скористатися електронним каталогом бібліотеки.