Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Мистецька палітра Анатолія Марчука»

 Рубрика «За кулісами мистецтва»

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» представляє репродукції картин «Мистецька палітра Анатолія Марчука», підготовлених до ювілею художника.

 

АНАТОЛІЙ МАРЧУК (01.01.1956) - графік, живописець, член Національної спілки художників України(1990),  заслужений художник України(2006), академік Української академії геральдики, Лауреат Міжнародних  премій ім. С. Гулака-Артемовського (1999), ім. В. Винниченка (2013), та Київської обласної премії в галузі образотворчого мистецтва імені Івана Сошенка (2010). Нагороджений Срібною медаллю Національної Академії мистецтв України (2016).

Митець родом  із села Весела Слобода Макарівського району Київської області. Мальовничі краєвиди рідного краю стали для нього  джерелом мистецького натхнення та життєвої наснаги. Він є автором герба, прапору Макарівського району  і  символіки  більшості територіальних громад Макарівщини та автором проєкту пам’ятника святителеві Димитрію Ростовському (в миру – Данило Туптало) – видатному українському просвітителю-інтелектуалу  ХVІІ-ХVІІІ століття. Анатолій Марчук художньо оформив понад 15 історико-краєзнавчих видань про рідний край.

В 2003 році, завдяки зусиллям Марчука, була створена Макарівська картинна галерея. Нині вона нараховує понад 300 високохудожніх творів відомих не лише в Україні, а й далеко за її межами митців, серед яких – класики українського мистецтва.

Та головною справою життя Анатолія Марчука є художня творчість. Як художник, він є майстром у жанрах натюрморту, пейзажу, портрету, працює у книжковій графіці, досконало володіє техніками олійного живопису, рисунку, ліногравюри, ксило- та літографії, офорту й однієї з найскладніших — акварелі.

Картини Анатолія Марчука вирізняються самобутньою манерою письма, вони захоплюють і запам`ятовуються. «Це малярство свіжого і динамічного звучання, від якого важко відірвати погляд» -  відмічають мистецтвознавці, і з цим не можна не погодитись. В своїх  роботах Марчук втілює своє  бачення світу і висловлює свої уявлення про універсальні життєві цінності.

Митець взяв участь у більше ніж 200 виставках в Україні та за кордоном, понад півсотні із них – персональні.    Твори Анатолія Марчука зберігаються у 55 провідних музеях України та світу, а також у приватних колекціях в Україні, Польщі, Німеччині, США, Австралії та Канади.

Нині Анатолій Марчук плекає нову мрію – проєкт реконструкції історичної пам’ятки: Макарівське замковище XVII-XVIII століть. І малює. 

Нових творчих здобутків, натхнення на многії літа МАЙСТРУ!

 

Інформаційне видання «Календар ювілейних дат видатних діячів Київщини» від КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» допоможе дізнатися про ювілейні дати видатних дiячiв – уродженців Київщини та видатних людей, життя і творчість яких тісно пов'язані з Київською областю. В цьому «Календарі» зазначено і  ювілей Анатолія Марчука.