Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» про ДЕНЬ КРОСВОРДУ

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує книжкову викладку «Книги, які розкажуть про все…».

 

21 грудня відзначається неофіційне свято цікавої, пізнавальної та захоплюючої  розваги - КРОСВОРДУ (в англ. мові Crossword — перетин слів). Сьогодні кросворд - одна з найпоширеніших у світі ігор зі словами. Зображеннями кросвордів прикрашають одяг, взуття, посуд і навіть будинки. Так, у Львові є цілий будинок-кросворд, де бокову стіну розписано кросвордом із відповідями.

Звідки походить кросворд науковцями так і не з`ясовано. На звання батьківщини кросвордів претендують  Італія, Великобританія,  США та Південно-Африканська Республіка. Жителі туманного Альбіону вважають, що перший cучасний кросворд з’явився в Англії. Адже в середині XIX століття в лондонській газеті «Таймс» була опублікована головоломка для дітей Майкла Девіса. Завдання полягало в наступному: заповнити літерами клітинки квадратів таким чином, щоб одне і те ж слово виходило і по горизонталі, і по вертикалі.

Жителі США стверджують, що перший у світі кросворд був опублікований саме у них.  Американський журналіст Артур Уїнн винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку «cross-word puzzle». Автор направив свій кросворд з 32 слів в газету «Нью-Йорк уорлд», де він був надрукований 21 грудня 1913 року.  Успіх новинка мала приголомшливий: читачі засипали редакцію листами. Його винахід так сподобався читачам, що вони у своїх численних листах просили газету продовжити друкувати подібні завдання.

У 20-ті роки XX століття кросворд здобув неймовірну популярність у світі. Головоломку стали друкувати багато газет і журналів. Пізніше з'явилися спеціальні збірки, цілком присвячені кросвордам.

Розгадування кросвордів  приносить неабияку користь. Кросворди тренують пам'ять, відточують кмітливість, підвищують грамотність, вчать працювати з довідковою літературою, сприяють розвитку ерудиції. Ідеальний спосіб одночасно поглибити знання та  цікаво провести дозвілля.

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - це місце, де допоможуть отримати відповіді на самі складні питання у розгадуванні кросвордів та з користю провести свій вільний час.