Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ДИТИНИ

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ДИТИНИ

…людство зобов'язане давати дитині

 краще, що воно має.

із Декларації прав дитини 

 Щорічно, 20 листопада, світова спільнота традиційно відзначає ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДИТИНИ.

Тільки-но народившись, дитина вже має права… На громадянство, ім’я, життя і життя без насильства, на освіту, на допомогу держави, сім’ю… Ці та ще багато інших прав прописані у Декларації прав дитини,

20 листопада 1959 року ХІV сесією Генеральної Асамблеї ООН ухвалено Декларацію прав дитини. Через 30 років, 20 листопада 1989 року, на  44-й сесії Генеральної Асамблеї ООН ухвалено Конвенцію прав дитини. Символічно її називають  Конституцією дитячих прав. Конвенція ООН про права дитини базується на чотирьох основних принципах: першочерговість інтересів дитини; забезпечення повноцінного життя та розвитку; залучення до громадського життя; відсутність дискримінації. Цей документ є базовим для захисту прав дітей у всьому світі. 

Конвенцію про права дитини ратифіковано 195 країнами світу. В Україні вона набула чинності з 27 вересня 1991 року. Крім того, у 2003 та 2005 роках Верховна Рада ратифікувала два факультативні протоколи до Конвенції про права дитини щодо заборони торгівлі дітьми, дитячої проституції, дитячої порнографії та участі дітей у збройних конфліктах.

Тому, саме 20 листопада, в день прийняття Конвенції, відзначається Всесвітній день дитини. У 2002 році на Всеукраїнському Форумі неурядових організацій було започатковано проведення 20 листопада в Україні Дня спільних дій в інтересах дітей.

В Україні на державному рівні зроблено вагомі кроки у напрямі закріплення та дотримання принципів і норм Конвенції ООН про права дитини. Гарантії прав та свобод  українських дітей прописані в: Конституції України; Концепції державної сімейної політики; Сімейному кодексі; Законах України:  запобігання та протидію домашньому насильству", "Про охорону дитинства", "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми", тощо.  Всі вони сповідують ідею, що в усіх діях щодо дітей, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. 

 Майбутнє кожної людини, держави, людства залежить від підростаючого покоління, з якими моральними цінностями вони підуть у доросле життя, наскільки вони знають свої права і вміють їх застосовувати. 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" пропонує своїм користувачам інформаційний контент "Я-дитина! Я-особистість! : інтерактивні ресурси на допомогу правовій компетенції, де є багато корисної та необхідної як дітям, так і дорослим, інформації, та цікаві книги для дітей та батьків з фонду бібліотеки.

Я - дитина! Я - особистість!