Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Мустафа Джемілєв

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" продовжує цикл заходів "Кримська світлиця", що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК) та пропонує до уваги  інформаційний матеріал, присвячений лідеру кримськотатарського народу  Мустафі Джемілєву,  якому 13 листопада 2020 року виповнилося 77 років,  за сторінками книги:

Мусаєва С., Алієв А.  Мустафа Джемілєв. Незламний[Текст].- Київ: Vivat, 2017. - 256 с.: іл.- (Серія "Гордість нації").

 

"Ніхто і ніколи, за жодних обставин, 

не змусить мене відмовитися від 

виконання свого обов`язку та 

зобов`язань, покладених честю, 

совістю та національною гідністю"

Мустафа  Джемілєв

 

Мустафа Джемілєв один із найвідоміших правозахисників ще за часів Радянського Союзу, національний лідер кримських татар. Він присвятив своє життя боротьбі з комуністичною системою, могутньою репресивною машиною, пройшов радянські тюрми, голодування, залякування, - і переміг. Він став символом єднання депортованого народу у його боротьбі за право повернутися на історичну батьківщину в Крим, після сталінської депортації 1944 року.  

Саме 8 травня 1944 року сім'я Джемілєва разом з усім кримськотатарським народом була депортована до Узбекистану. Джемілєв мріяв стати перекладачем з арабської мови, і після закінчення школи вирішив вступати на східний факультет Ташкентського державного університету,  але не був прийнятий через те, що кримських татар на деякі факультети не приймали. Працював робітником. З 1960-х років Мустафа Джемілєв бере активну участь в кримськотатарському національному русі. В 1961 - 1962 роках взяв участь у створенні нелегальної молодіжної організації «Союз кримськотатарської молоді». У 1969 році став одним із засновників «Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР». Протягом 1966-1983 рр. був шість разів заарештований. Провів в ув'язненні 15 років за "поширення поглядів, що порочать радянський лад". У 1975-1976 рр. провів 303-денне голодування в Омській тюрмі.  1983 р. - засновник-редактор нелегального Інформаційного бюлетеня ініціативної групи кримських татар ім. Муси Мамута. У 1987-му повернувся на батьківщину в Крим. З 1991-го - голова Меджлісу кримськотатарського народу, президент фонду "Крим". З 1999-го - голова Ради представників кримськотатарського народу. Народний депутат України з 1998 року III - IX скликань. Відзначений багатьма нагородами України та зарубіжних країн. І сьогодні Мустафа Джемілєв правозахисник, уповноважений представник Президента України у справах  кримськотатарського народу. Він на міжнародному рівні відстоює права своєї батьківщини.

"Такі люди, як Мустафа Джемілєв, ніколи не здаються й не поступаються своїми принципами, стають прикладом для всіх тих, хто готовий долати будь-які труднощі, будь-які перешкоди, прагнучи до своєї мрії, до поставленої мети"-  Джамала, Народна артистка України.

 Після анексії Криму для корінних народів знову настали важкі часи. Спочатку окупаційна російська влада намагалася домовитися та «купити» лідерів кримськотатарського народу. Після невдалої спроби придбати собі лояльність,  влада перейшла до залякувань та репресій. «Станом на кінець жовтня 2020 року щонайменше 110 осіб позбавлені волі в рамках політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування», - йдеться в повідомленні кримськотатарських правозахисників.

Зараз, існуючою там владою, штучно створені всі умови, аби кримські татари самі захотіли покинути півострів. За приблизними підрахунками, 50 тисяч жителів Криму були вимушені залишити півострів. 20 тисяч з них – кримські татари. 

"Ми з самого початку окупації дотримувалися і зараз дотримуємося думки, що наші співвітчизники не повинні залишати Крим, треба залишатися жити на своїй батьківщині за будь-яких обставин. Але мається на увазі жити зі збереженням своєї громадянської та національної гідності, не схиляти голову перед окупантами", - писав Мустафа Джемілєв.

Про сьогодення Криму, боротьбу кримськотатарського народу за  свої права і свободу КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" пропонує знайомитись з інформацією в рубриці "Історичний лікбез" на сайті бібліотеки.