Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ та ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до ДНЯ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ та ДНЯ  УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА

 

Душу, тіло ми положим за нашу свободу.

І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Станем, браття, в бій кровавий від Сяну до Дону

В ріднім краю панувати не дамо нікому;

Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,

Ще у нашій Україні доленька наспіє.

Павло Чубинський

із Національного Гімну України

 

14 жовтня  в Україні  відзначаються  - ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ та ДЕНЬ  УКРАЇНСЬКОГО  КОЗАЦТВА. Ці свята символічно поєднали в собі славну багатовікову історію та  героїчну звитягу сьогодення.  Цей день для свят обрали не випадково. 14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці, вона  має ще i другу назву - Козацька Покрова. Споконвiкiв на свято Покрови нашi пращури вшановували воїнiв - захисникiв держави. 

 

Українське козацтво – унікальний феномен світової історії, яке не має аналогів у інших народів. Понад двісті років — з середини XVI ст. і до останньої чверті XVIII ст. Україну називали «козацька земля», «козацька нація». Для всього світу козацтво було зразком  військової доблесті та лицарської відваги нації. У часи вторгнень загарбників на землі України  ці воїни гідно вставали на захист рідних земель. Слава про їхню звитягу ширилася світом. Вони дивували та викликали захоплення, надихали митців на створення історико-героїчних шедеврів.  Згадки про козаків зустрічаються  в багатьох зарубіжних джерелах.

 

У XX столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – 14 жовтня 1942 року вважається днем створення  Української повстанської армії, метою якої було звільнення України та створення незалежної Української держави. 

 

Сучасні Збройні Сили України, від часу створення в 1991 році, бережуть традиції історичних військових звитяг та активно запроваджують козацькі символи. На прапорах їхніх частин з`явилися козацькі хрести і національний герб – тризуб, а іменами козацьких полковників почали називати  військові навчальні заклади і частини.

 

День захисника України  - це свято всiх українцiв , хто захищає свою землю, свою Батьківщину. Це свято - чоловіків і жінок, воїнiв i волонтерiв, медикiв i журналiстiв,  кожного  хто нині допомагає українській армії. Це сила нескореної України.

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»  

вітає зі святом - героїв усіх поколінь України, 

захисників  рідної землі!

Слава Україні! Героям Слава!

 

Познайомитись з історією та традиціями українського козацтва, героїчними подвигами захисників України допоможуть цікаві видання із фондів КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей». 

Для пошуку можна користуватися  електронним каталогом бібліотеки