Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібілотека для дітей» вітає всіх киян та гостей столиці з Днем Народження Андріївського узвозу

 

Дні народження відзначають не тільки люди, а й міста, містечка, села, а також і вулиці. Саме 9 вересня святкує свої іменини туристична визитівка, друга, після Хрещатика, за популярністю вулиця Києва – АНДРІЇВСЬКИЙ УЗВІЗ. 

Загадковий, містичний, мистецький, літературний, театральний, культовий Андріївський узвіз – це безперечно, улюблена вулиця жителів та гостей Києва. Це вулиця-музей, вулиця-виставка, вулиця-легенда, місце особливої атмосфери столиці.

За легендою, Андріївський узвіз отримав свою назву завдяки Святому Андрію Первозванному. Легенда свідчить, що колись на місці Дніпра було море, але коли Святий Андрій поставив на вершині пагорба хрест, вода відійшла. Тепер на цьому місці стоїть Андріївська церква – головна окраса вулиці.

Вона побудована за велінням імператриці Катерини II, автором проєкту якої став В. Растреллі. Світовою спільнотою споруда Андріївської церкви занесена до каталогу «1000 чудес світу. Шедеври людства п’яти континентів», виданого у Німеччині 2002 року.

Якщо спуститися від церкви трохи нижче, можна потрапити в парк, серед якого розташувалися скульптури Івана Кавалерідзе. Неподалік від церкви стоїть оригінальний пам’ятник героям п’єси Михайла Старицького Проні Прокопівні та Свириду Голохвастову. Тут же знаходиться одна з найбільш таємничих і загадкових будівель Києва – Замок Річарда.

Пам’яткою вулиці є і будинок №13, де жив письменник Михайло Булгаков, автор романів «Майстер і Маргарита», «Біла гвардія», «Дні Турбіних»… Цей будинок зараз є музеєм Булгакова.

На честь Андріївського узвозу відкрито цілий музей, присвячений історії вулиці, який називається «Музей однієї вулиці», тут представлена історія узвозу в картинах, фотографіях та інших речах від старовини до наших днів.

Вік Андріївського узвозу не знає ніхто, але саме 9 вересня була покладена перша цегла будівництва  Андріївської церкви. Тому кияни в цей день   і святкують день народження улюбленого історичного куточка.

Детальніше з історією Андріївського узвозу  та його пам`ятками познайомлять цікаві ілюстровані видання  в КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».

Для пошуку можна користуватися електронним каталогом бібліотеки

 

Блискоче ніч перлиною Растреллі.

З гори збігає Боричів узвіз.

І солов'ї, пташині менестрелі,

всю ніч доводять яблуні до сліз.

Цвіте весна садами молодими,

шумлять вітри, як гості з іменин.

В таке цвітіння, князю Володимире,

тобі не важко бути кам'яним?

                                                                                                                     Ліна Костенко

 

Цього року заходи з відзначення 

ДНЯ АНДРІЇВСЬКОГО УЗВОЗУ

 пройдуть 12 і 13 вересня