Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

День фей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує своїх читачів поринути в чарівний світ фей та ельфів у День фей, який щорічно відзначається 24 червня.

Це надзвичайне казкове свято з'явилося зовсім нещодавно, але поступово набуло міжнародного масштабу, адже переодягатися в улюблених героїв цікаво не тільки дітям.

Феї вперше були згадані в кельтському і німецькому фольклорі - міфічні істоти метафізичної природи, що володіють незрозумілими, надприродними здібностями, які ведутьприхований спосіб життя і при цьому маєють властивість втручатися в повсякденне життя людини.

Образ феї як вишукано-привабливої, як правило, мініатюрної жінки, сформувався в епоху розквіту романтизму в західній літературі і отримав свій розвиток у вікторіанську епоху. У широкому сенсі під «феями» в західноєвропейському фольклорі прийнято розуміти все різноманіття родинних міфологічних істот.

Основною рисою фей вважалася надзвичайна образливість, разом з тим відзначалася і постійна готовність феї віддячити людині за надану послугу. Правда, дари фей не заслуговували довірливого ставлення: так зване «золото фей» таким лише виглядало в момент піднесення, дуже швидко воно перетворювалося в листя або крихти імбирного пирога.

У числі неприємних рис характеру фей, яких потрібно було берегтися людині, згадувалася схильність до всіляких витівок. Феї могли сплутати волосся сплячого, викрадати дрібні предмети, відводити подорожніх з істинного шляху. Але, загалом, вони милі, чарівні, казкові істоти.