Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"Кримські сюїти" МАКСИМІЛІАНА ВОЛОШИНА

 КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" продовжує свій проєкт "Кримська світлиця"

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" (генеральний директор: М. Зніщенко) продовжує цикл заходів "Кримська світлиця", що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК).

Крим був особливим місцем  в житті та творчості -  поета і перекладача, художника і мистецтвознавця, літературного і театрального критика, яскравої та унікальної особистості - МАКСИМІЛІАНА ВОЛОШИНА. "У жодній країні Європи не зустріти такої кількості пейзажів, різноманітних за духом і за стилем і так тісно зосереджених на малому просторі землі, як у Криму..." - писав митець. Він відчував органічну гармонію з кримським "Магометовим раєм" і відкрив світові та надихнув творчістю "край синіх скель" - саме так перекладається з кримськотатарської назва тоді ще крихітного болгарського поселення Коктебель.

Максиміліан Олександрович Волошин (ім'я при народженні Максиміліан Олександрович Кирієнко-Волошин)  народився 28 травня 1877 р. в Києві у дворянській родині. В автобіографії він писав: "...Народився я в Києві, і корінням пов’язаний з Україною. Моє родове ім’я Кирієнко-Волошин, і йде воно з Запоріжжя. Я знаю з Костомарова, що в XVI столітті був на Україні сліпий бандурист Матвій Волошин, з якого з живого поляки здерли шкіру за політичні пісні, а зі спогадів Францевої, що прізвище того кишинівського молодика, який водив Пушкіна в циганський табір, було Кирієнко-Волошин. Я нічого не мав би проти, аби вони були моїми предками...". 

Батько Максиміліана був статським радником палати цивільного і кримінального суду в Києві. Він помер, коли хлопчикові було чотири роки. Саме мати поета, придбала в Коктебелі невелику ділянку, куди й переїхала з сином у 1883 році. Це місце  стає для Волошина "істинною батьківщиною ... духу".  Після навчання та подорожей Європою, у квітні 1916 року, Максиміліан Волошин повертається до Криму, в Коктебель, щоб оселитися тут вже назавжди, аж до самої смерті. Митець увійшов в історію літератури як "геній місця", відтворивши у своїх віршах і акварелях суворий та водночас  загадковий східний Крим. 

За спогадами сучасників, найцікавіший співрозмовник - ерудит, наділений м'яким гумором; чуйний слухач, терпимий і всерозуміючий, тому число друзів у Волошина - десятки і сотні. Його Будинок поета в Коктебелі стає одним із унікальних культурних центрів - колонією для людей мистецтва,  та перлиною духовної культури Криму.   У різний час тут жили: О. Толстой, М.  Цвєтаєва, В. Брюсов, І. Еренбург, А. Білий, О. Мандельштам, М.  Гумільов, Є. Замятін, М. Булгаков А. Бенуа, Г.Уланова  та  багато інших видатних особистостей. Саме цьому дому присвячено один з кращих віршів  - "Будинок поета".

Тут Майстер створив безліч акварелей, що склалися в його "Коктебельську сюїту". Максиміліан Волошин часто підписує свої акварелі. Ці поетичні написи  передають не тільки реальний пейзаж, скільки настрій, що їх навіває: "Твой влажный свет и матовые тени дают камням оттенок бирюзы" (про Місяць); "Тонко вырезаны дали, смыты светом облака", "Излом волны  Сияет аметистом, Струистыми Смарагдами огней...".

У роки жахіть громадянської війни у Максиміліана Волошина були всі можливості емігрувати до Франції чи Німеччини, але він залишається в Криму. Він не сидить на місці. Його зустрічають і в Керчі, і в Севастополі, і в Одесі. Він то читає лекції в Народному університеті, то їздить, як завідувач охороною пам'яток мистецтва і науки, рятуючи від розграбування та руйнування історичні, культурні, наукові пам’ятки, бібліотеки Криму. Він був одним із найавторитетніших знавців історії Криму, безпосередньо спілкувався з народами, які споконвічно населяли територію півострова, знав і цінував їхню мову та культуру. "Татари дають як би синтез всій різноманітно-строкатій історії країни. Під просторим і терпимим покровом Ісламу розквітає власна справжня культура Криму. Вся країна від Меотийських боліт до південного узбережжя перетворюється на один суцільний сад: степи цвітуть фруктовими деревами, гори – виноградниками, гавані – фелюками, міста дзюрчать фонтанами і б'ють в небо білими мінаретами" - писав  Волошин.

Останні роки свого життя Майстер практично не займається поезією, а знаходить натхнення в живописі. В 1927 році  Академія художніх наук організувала виставку волошинських пейзажів. Це була остання прижиттєва виставка митця. Помер Максиміліан Олександрович Волошин, після другого інсульту, 11 серпня 1932 року в Коктебелі. Йому було лише 55 років. Його поховали на горі Кучук - Єнішар, з якої відкривається вид на Коктебельську затоку, Карадаг і Будинок Поета...  Свій будинок Волошин заповідав Союзу письменників СРСР.

В Коктебелі з 1984 діє Будинок-музей Максиміліана Волошина.   2007 року  на будинку в Києві, де провів свої перші роки життя Волошин, з нагоди 130-річчя від дня народження поета і художника, була встановлена пам'ятна дошка. В 2016 році  Національною спілкою письменників України заснована Всеукраїнська літературна премія імені Максиміліана Кирієнка-Волошина. Премія щорічно присуджується українським письменникам за кращі літературні російськомовні твори, в тому числі перекладені українською мовою. 

Найкраще про Крим може розповісти тільки той, хто жив в Криму і любив цю землю. Одним з таких був Максиміліан Олександрович Волошин. Його поезія та акварелі, мов би, напоєні свіжим морським повітрям, кримською теплотою, ніжністю та мудрістю.  А його віршам притаманна чарівна легкість акварелі. 

 

Максиміліан Волошин

(переклад Максима Рильського)

 

СОНЕТ

Стемнілим золотом і жовчю напоїв

 Вечірній час горби. У млі червоно-бурій

 Жмути кошлатих трав, мов у звірячій шкурі,

 В огні — чагарники, в металі — вод розлив.

А брили голих скель, громаддя валунів

 Таяться в присмерку, як видива похмурі.

 Он — ніби профілі якихось дивних фурій,

 Он — лапи-обриси, он — щелепи вовків.

Глянь — пагорб ребрами похитує з зусиллям…

 Чий зігнутий хребет поріс, мов шерстю, зіллям?

 Хто в цих місцях живе — потвора чи титан?

Тут душно… Вирваться б у простір на свободу!

 Там дише стомлено безмежжям Океан

 І віє запахом прогнилих трав і льоду.

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" пропонує переглянути акварелі із "Кримської сюїти" МАКСИМІЛІАНА ВОЛОШИНА.

Світлана Нікольська

головний методист КЗ КОР КОБдД