Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" – проти паління!

 КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" – проти паління!

 

31 травня в міжнародному календарі Організації Об`єднаних націй -  Всесвітній день без тютюну (World No-Tobacco Day)

 

За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я (ВООЗ), на сьогодні 1 мільярд 300 мільйонів чоловік на планеті перебувають в залежності від тютюну. Згідно зі статистикою, найбільша кількість курців зафіксована в країнах Східної Європи, Північної Африки та Азії.

 

В 1988 році ВООЗ ініціювала проведення Всесвітнього дня без тютюну для привернення уваги  світової спільноти до проблеми паління, його згубного впливу на здоров’я і тривалість життя людей та для того, аби вжити заходів зі зменшення масштабів вживання тютюну у світі.

Тема Всесвітнього дня без тютюну у 2020 році — "Захист юнацтва та молоді від маніпуляцій тютюнової індустрії та запобігання їх вживанню тютюну та нікотину".

Згідно з даними ВООЗ, глобальна тютюнова епідемія вбиває понад 8 мільйонів осіб у світі, з яких більше 1 мільйона не є курцями і помирають через хвороби, викликані вторинним тютюновим димом. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України в країні 85 000 смертей щороку пов’язані власне із курінням, і понад 14 000 – з впливом вторинного тютюнового диму.

16 вересня 2012 р. набув чинності Закон України № 3778 – IV "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів", який забороняє всі види реклами тютюнової продукції. Такий крок був здійснений з метою зниження рівня поширеності куріння. Оманливий образ привабливості сигарет створювався за допомогою рекламних засобів для розширення кола клієнтів тютюнової індустрії, зокрема серед дітей і молоді. З 4 жовтня 2012 року на упаковках цигарок в Україні розпочали друкувати фотоілюстрації із попередженням про хвороби, які можуть бути викликані тютюнопалінням.

Зміни до законодавства були прийняті у межах реалізації положень Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ), ратифікованої Україною у 2006 р., яка забороняє всі форми реклами, стимулювання продажу й спонсорства, що просувають тютюнові вироби на ринок. 

"Поширеність куріння в Україні впродовж 2009-2014 років стрімко йшла на спад. Проте потім ця тенденція загальмувалась. Останні нецінові законодавчі обмеження стосовно куріння були прийняті ще в 2012 році: заборона на куріння в ресторанах, заборона реклами сигарет, медичні попередження про шкоду куріння на пачках. Відсутність прогресу у зменшенні куріння - це вже серйозний сигнал про необхідність законодавчого втручання. Інакше - може початись зворотний процес», - розповіла Лілія Олефір, виконавча директорка громадської організації  "Життя».

В 2019 році опитування Київського міжнародного інституту соціології показало погіршення ситуації з курінням в Україні. Поширеність куріння за останні чотири роки не зменшилась, натомість з’явилися нові небезпечні тютюнові вироби. Станом на 2019 рік 24,2% дорослих є щоденними курцями (42,2% чоловіків і 9,4% жінок) і ще 2% дорослих курять час від часу.

 

На розгляді Верховної Ради є законопроект - №4030а, який отримав схвальну оцінку від МОЗ, ВООЗ і повністю відповідають вимогам Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та євроінтеграційним зобов’язанням. Проте він з 2016 року так і не був розглянутий навіть у першому читанні. Законопроект № 4030а забороняє видиме розміщення сигарет у вітринах магазинів, адже точки продажу використовують для реклами тютюнових виробів. Також передбачає збільшення кількості вільних від тютюнового диму громадських місць.  

За результатами опитування, протягом 2017-2019 років підтримка заборони сигаретних викладок у магазинах зросла з 68% до 84%; 86% опитаних виступають за збільшення кількості громадських місць без тютюнового диму, 89% - вважають, що потрібно заборонити продавати електронні сигарети дітям.

"Електронні сигарети та нові пристрої для вживання тютюну шляхом нагрівання – це нові загрози для громадського здоров’я. Щоб люди не кидали курити, тютюнова індустрія нав'язує нові вироби, які нібито є «менш шкідливими» або допомагають кинути курити. Насправді ж сучасні дослідження вказують, що користь цих виробів перебільшена, а для того, щоб вважати їх безпечними, нема жодних наукових підстав. Тому експерти громадського здоров’я радять регулювати ці вироби на законодавчому рівні так само, як і звичайні сигарети. Тобто заборонити рекламувати їх, продавати дітям і курити в громадських місцях", - вважає Тетяна Андреєва, кандидат медичних наук, експерт з охорони громадського здоров’я, головний редактор міжнародного журналу "Tobacco Control and Public Health in Eastern Europe".

     В Україні палить близько 11, 5 млн жителів, з них — 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. У відсотковому відношенні — 60% і 11,2%, відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років. Психологи стверджують, що діти в 11-13 років найбільш схильні почати курити. Для них куріння – форма самоствердження, претензія на дорослість. Тому у віці 15-17 років куріння виступає уже як сформована звичка.

За даними ВООЗ та МОЗ України:

  • Цигарки один з найбільш часто продаваних товарів на планеті. За рік їх кількість сягає майже трильйона, в грошовому виразі це близько 400 мільярдів доларів. Виробництво цигарок — це одна з найбільших галузей у світі.
  • Відповідно до досліджень, проведеним Гарвардським університетом вміст нікотину в деяких відомих марках з кожним роком підвищується. У період з 1997 по 2005 кількість нікотину збільшилася на цілих 11 відсотків.
  • Сьогодні американські виробники постачають набагато більше сигарет іншим країнам світу, ніж імпортують для себе.
  • Зараз у більшості країн світу дозволено купувати сигарети тільки з 18 років, а раніше було з 16 років, в той час як у Японії не раніше 20 років.
  • У багатьох країнах світу заборона на паління в першу чергу стосується громадських місць.
  • Вчені стверджують, що в середньому курець втрачає 14 років життя через куріння. Однак це не означає, що курець помре молодим, у нього також можлива "нормальна" тривалість життя.
  • Сигарети містять миш’як, формальдегід, свинець, синильну кислоту, окис азоту, чадний газ, аміак і ще 43 відомих канцерогенних речовин.
  • Сечовину, головна хімічна сполука в сечі, використовують для додавання "аромату" сигаретам.
  • Цигарки містять більш ніж 4000 компонентів, які після згорання утворюють близько 200 складових хімічних елементів, багато з яких завдають великої шкоди легеням.

 

Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо своїх знайомих, які спробували кинути палити, але всього лише через деякий час знову поверталися до цигарок. Доброю інформацією є те, що можна знайти істотні переваги для здоров'я, кинувши палити в будь-якому віці. І це стане гарним стимулом все-таки зробити це. Ті, хто кинув палити у віці 30-35 років, мають тривалість життя рівну тривалості життя тих, які ніколи не палили. В даний час більшість тих, хто успішно кинув палити, зробили це без будь-якої сторонньої допомоги. По-перше, тому що хочуть бути здоровими і розуміють, як цигарки нищать організм. По-друге, тому що у світі шириться екологічний рух і курити вже просто не модно.

 

З А К Л И К А Є М О!

Подбайте про себе і своє здоров`я! 

Спробуйте прожити цей день без цигарок!

Курити вже не модно!

Бути здоровим – модно, стильно та сучасно!

 

Нагадуємо, що щорічно в третій четвер листопада в 

більшості країн світу відзначається 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД ПАЛІННЯ.

 

Світлана Нікольська-

головний методист КЗ КОР КОБдД

В тексті використані статистичні матеріали із відкритої мережі Інтернет