Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«1939-1945. ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМАГАЄМО»

 8 ТРАВНЯ

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

 «1939-1945. ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМАГАЄМО»

 

8 травня в Україні, як і у всьому світі, відзначають  ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ,

присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.

 

Є обеліски, плити і колони.

І урочисті квіти роковин.

І хто ми є? Усім усі мільйони,

А хтось комусь однісінький один.

Тебе немає. Але є мій спомин.

І не згадаю, ні, я спом’яну.

І спом’яну, і пом’яну.

І ще раз війни прокляну.

                                                   Ліна Костенко

 

2020-й – рік 75-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Ця війна стала найкривавішою за всю історію людства. В ній брала участь 61 країна, а воєнні дії відбувалися на території 40 держав. За різними оцінками науковців, з 1939 по 1945 роки загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

 Жахіття цієї страшної війни  не оминули і жодної української родини.  Втрати нашої держави   є одними з найбільших серед країн, що постраждали від нацизму. Історики  й досі не мають одностайної думки щодо цього, однак йдеться щонайменше про 5 млн безпосередньо убитих українців та ще більше депортованих, репресованих, евакуйованих, загиблих від голоду і холоду наших співвітчизників. У Другій світовій війні загинув майже кожен другий українець. 2,5 млн людей вивезли на примусові роботи до Німеччини. Війна зруйнувала більшість великих та малих міст України. Без даху над головою залишилося близько 10 млн людей. Це не підлягає забуттю. З покоління в покоління ми маємо пам'ятати цю трагедію для нашого народу. 

Ми будемо пам'ятати, що агресора зупинили спільними зусиллями Об'єднані Нації десятків держав та сотень народів.  На боці Об’єднаних Націй воювали і українці у складі армій: Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. За результатами війни було створено Організацію Об’єднаних Націй (Україна – одна з держав-засновниць) і сформовано нову систему міжнародних відносин. 

Як нагадування, що прийдешні покоління в неоплатному боргу перед полеглими у  боротьбі за свободу і гідність людини, 59-а сесія Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року проголосила 8 і 9 травня, як Дні пам’яті усіх жертв Другої світової війни.

Минають та відлітають у вічність роки. Усе далі і далі відходять в історію трагічні події  Другої світової війни.  Та ніколи  не згасне  пам`ять про тих, чиє життя було обірване насиллям світового масштабу, людей усіх рас і націй, чоловіків і жінок, воїнів і мирних жителів, малих дітей і старих людей – усіх загиблих і усіх тих, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.

 

Моя українська земля стала

На поранені кулями маки багата.

Макові палаючі поля - це молитви

Тих, які не прийшли з війни.

У душі засіяні сльози червоні,

Там живуть ангели небесні.

Тиша… Тиша… Тиша… І маки…

Пам’яті, Надії, Життя - символи квіти.

                                                          Любомира Хом`як

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» започаткувала онлайн-флешмоб #дякуємозаперемогу до Дня пам’яті та примирення та Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Запрошуємо усіх разом віддати шану Героям, які ціною власного життя боронили та відстоювали нашу країну.

Давайте скажемо усі найтепліші та вдячні слова нашим ветеранам-визволителям!

Потрібно зробити фото або відео-привітання та викласти його з позначкою #дякуємозаперемогу у соціальних мережах!

 

ФОТОГРАФІЇ з фотогалереї Українського інституту національної пам’яті, який пропонує  дізнатись більше про український вимір Другої світової війни. За посиланням http://www.ww2.memory.gov.ua/ можна отримати інформацію про ключові події, постаті, карти, інфографіку, фотогалерею, відеоролики й електронні видання про війну, підбірку фільмів «20 000 хвилин, які змінять ваше уявлення про Другу світову війну» та інші проєкти.

 

КОРИСНІ ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ

 

4 травня стартував відеопроєкт «Друга світова: 75 років потому». У коротких відеомонологах українські науковці, історики, філософи, літератори, митці діляться думками про події Другої світової війни та їхній вплив на сьогодення в Україні і світі. Проєкт підготувало видавництво «Дух і літера» спільно з UKRLIFE.TV за сприяння Українського інституту національної пам’яті та медіапідтримки НВ. До нього долучилися Ярослав Грицак, Олена Стяжкіна, Мирослав Маринович, Ахтем Сеітаблаєв, Дмитро Чекалкин, Тетяна Пастушенко, Юрій Прохасько, Маріанна Кіяновська, Влад Троїцький, Євген Головаха та інші. Загалом проєкт налічує понад 30 монологів. Відео публікуються щоденно, з 4 до 10 травня, на YouTube-каналі UKRLIFE.TV

 

Національний музей історії України у Другій світовій війні пропонує онлайн-подорож експозиційними залами та виставками музею https://www.warmuseum.kiev.ua/

 

КЗ КОР «Яготинський історичний музей» за ініціативою Українського інституту національної пам’яті, підготував відео «Червоний мак – символ ПЕРЕМОГИ. Пам’ятаємо! Перемагаємо!», яке можна переглянути  за посиланням https://www.facebook.com/uknrkoda/videos/2996938143721492/ 

Світлана Нікольська,

головний методист КЗ КОР КОБдД