Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" продовжує цикл заходів "Кримська світлиця", що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" (генеральний директор: М. Зніщенко) продовжує цикл заходів "Кримська світлиця", що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК).

Вшановуючи мужність і героїзм громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей, Указом Президента України (№58/2020 від 26.02.2020р.) в Україні встановлено щорічне відзначення Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

В історії  кримськотатарського народу, одного із корінних народів Кримського півострову, є трагічні події, які назавжди залишаться болючим спомином - бо не оминули жодної сім`ї. Це депортація кримськотатарського народу в травні 1944 року. Трагічна правда про ті події  зберігалась та передавалась із покоління в покоління. І сьогодні молоде покоління кримських татар, засобами кіно,  розповідає світу про історію свого народу, яка  повинна залишитися в пам'яті всіх наступних поколінь.

Фільм  " ХАЙТАРМА" (в перекл. з кримс. поверенння). Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сеїтаблаєв. Фільм створений на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар, яка відбулася у травні  1944 року.  Режисер Ахтем Сеїтаблаєв показав цю трагічну історію   через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар  Амет-Хана Султана. Це перший кримськотатарський художній фільм про депортацію свого народу. Після виходу фільму на екрани, в 2014 році, він зібрав багато престижних нагород як в Україні, так і за кордоном.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФІЛЬМ " ХАЙТАРМА" МОЖНА ЗА ПОСИЛАННЯМ

https://uakino.club/film/natives/6286-haytarma.html

Документальний фільм "1944. КРИМ. ДЕПОРТАЦІЯ." Режисери стрічки Фатіма Осман та Юнус Паша. Режисерка Фатіма Осман  із родини депортованих.  ЇЇ родина повернулася з Узбекістану на історичну батьківщину лише 1986-го.

У фільмі історію депортації розповідають люди, які безпосередньо її пережили. Вони діляться своїми спогадами про дні депортації, про перші роки на засланні, коли люди тисячами вмирали від голоду і хвороб, про те, як їм самим вдалося вижити в цих нелюдських умовах. У результаті етнічної чистки було депортовано 191 044 кримських татар. Ці події призвели до насильницької загибелі 46% народу.

"Цей фільм – це акт з'єднання із Кримом. Акт нагадування, що кожен злочин має обличчя, що за кожен злочин має бути відповідальність. Всі ті, хто побачить цей фільм, зрозуміє, чому кримські татари зайняли проукраїнську позицію" - вважає політик Еміне Джапарова.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФІЛЬМ "1944. КРИМ. ДЕПОРТАЦІЯ." МОЖНА ЗА ПОСИЛАННЯМ:

https://www.youtube.com/watch?v=KAucxwkea-4

Фільм "ЧУЖА МОЛИТВА". Режисер історико-драматичний фільму - Ахтем Сеїтаблаєв. У своїй кінострічці режисер показав історію, засновану на реальних подіях. Цей фільм   присвячений подвигу кримської татарки Саїде Аріфової, яка в роки Другої Світової війни, під час окупації фашистами Бахчисарая,  врятувала життя 88 єврейським дітям-сиротам від нацистів.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФІЛЬМ "ЧУЖА МОЛИТВА" МОЖНА ЗА ПОСИЛАННЯМ:

https://kinoukr.com/449-chuzha-molytva.html

Ми познайомили Вас лише деякими, найбільш відомими фільмами, режисерами яких стали кримські татари.  Вони прагнуть, щоб не була ніколи забута трагедія, яку досі пам'ятають нащадки вижившого народу і, щоб збереглися в пам`яті поколінь імена кримчан, які боролися за  свободу.

ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ на рубрику нашого сайту "ІСТОРИЧНИЙ ЛІКБЕЗ", де можна познайомитися з цікавими документальними матеріалами, журналістськими розслідуваннями про сьогодення Кримського півострова.