Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Великі українці: Пантелеймон Куліш - фундатор українського відродження» - з досвіду роботи Іванківської ЦБС

 

«Великі українці: Пантелеймон Куліш- фундатор українського відродження»

(з досвіду роботи Іванківської ЦБС)

 

Пантелеймон Куліш був однією з найколоритніших постатей свого часу в українській літературі і в українському суспільному житті, надзвичайно обдарованою особистістю. Письменник, перекладач, літературознавець, філолог, історик, філософ, публіцист, етнограф і фольклорист, педагог, видавець – «культурник», як він сам себе називав. Загалом, першопроходець у багатьох напрямках своєї діяльності. 

Куліш першим став вживати в літературі й науці наймення «Україна» і послідовно відстоював волю свого народу, щоб земляки відчували себе українським народом, а не малоросійською народністю. Його твори будили самосвідомість, показували, що українці – це нація, зі своєю мовою, звичками, історичним минулим.

З нагоди 200-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша , 14 серпня у бібліотеці села Мала Макарівка відбулась літературна година під назвою «Великі українці: Пантелеймон Куліш- фундатор українського відродження». Ольга Пікуза, бібліотекар, познайомила присутніх з життям та творчістю письменника. Бібліотекар зробила огляд літератури на цю тему за книгами, які є у фонді бібліотеки.

Заходи з нагоди ювілею письменника відбулись в усіх бібліотеках Іванківської ЦБС.

 

Людмила Яковенко,

бібліограф ЦРБ