Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Народознавче свято «Свято Спаса святкуєм, усім радість даруєм» - з досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Київської області

 

Народознавче свято 

«Свято Спаса святкуєм, усім радість даруєм»

( З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Київської області)

14 серпня в Баришівській центральній бібліотеці для дорослих проведено народознавче свято «Свято Спаса святкуєм, усім радість даруєм».

Розпочалось свято майстер-класом  складання букету «маковійчика» від директора ЦБС Пацаловської Г.В. та провідного бібліотекаря відділу обслуговування Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Марченко Р.В.  Після освячення букету в церкві він захищає дім та сприяє хорошому врожаю. До нього кладуть  чорнобривці, соняшник, інші квіти, а також різні трави: васильки, м'яту, будяк-пристрітник, колоски пшениці та жита. 

Марченко Р.В. розповіла про традиції святкування  свята Спаса. В серпні ми святкуємо його тричі.  14 серпня -- свято Маковея  -- медовий Спас, 19 серпня – яблучний Спас, 28 серпня – горіховий Спас.  Вода на Маковея вважається цілющою, цінується не менше стрітенської.

До Першого Спаса господині робили млинці з медом та пекли булки з маком. Вважалося, що перша ложка освяченого  меду мала особливі властивості – в народі говорили, хто її з'їсть, той загадує бажання і воно обов'язково збудеться.

Присутніпознайомилися  з переглядом літератури «Свята і традиції українців»

Зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Лавріненко Н.І.