Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

 

В КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" (генеральний директор: М.П.Зніщенко) традиційно відзначають народні свята.

Низку серпневих Спасів відкриє Медовий, він же Маковий, або Спас на воді. Це свято відзначається 14 серпня. У цей день освячують воду в річках і джерелах, яка після цього вважається священною. Саме тому Медовий Спас ще називають Мокрим. 

На Медовий Спас у храмах заведено освячувати мед нового збору - це буде запас на весь рік, який допоможе в лікуванні хвороб і врятує під час зимових морозів,  свіжий мак, квіти і плоди нового врожаю. Медовий спас - це і народне і православне свято. Слов'яни привнесли в культуру безліч прикмет, пов'язаних з цим днем. Завдяки поєднанню народної інтерпретації свята і православних звичаїв Маковей зустрічають з маковими пирогами і булочками. Цей день є початком святкувань присвячених закінченню літа. Люди в цей день радіють врожаю, діляться рецептами консервації і дякують природі за принесений урожай.

Запрошуємо Вас переглянути викладку літератури "Прийшли Спаси - готуй запаси", на якій представлена література про традиції і звичаї святкування, книги, де можна знайти рецепти приготування найрізноманітніших святкових страв.